Wapenhulp bevroren; VS: Bosnische onderminister moet aftreden

WASHINGTON, 25 OKT. De Amerikaanse regering eist het aftreden van een Bosnische onderminister en weigert verdere wapenhulp aan de Bosnische regering zolang de onderminister aanblijft.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nicholas Burns, zei gisteren dat een grote Amerikaanse wapenzending, bestemd voor de (moslim-Kroatische) federatie in Bosnië, voorlopig in de Kroatische havenstad Ploce blijft. De wapens, aldus Burns, blijven daar “totdat uitstaande thema's van Amerikaanse bezorgdheid door de Bosnische regering op bevredigende wijze zijn geregeld”. Het gaat bij die thema's om problemen “die verband houden met onderdelen van de defensiewet van de federatie en aanvullende stappen ter bevordering van de samenwerking bij de vorming van de gezamenlijke strijdkrachten van de federatie.”

Burns ging niet nader in op de uitstaande problemen. Maar een hoge functionaris van zijn ministerie zei op voorweaarde van anonimiteit dat de Amerikaanse regering het aftreden eist van Hassan Cengic, de Bosnische onderminister van defensie, wegens diens voortreffelijke verstandhouding met Iran en wegens zijn verzet tegen de defensiewet van de federatie.

Deze defensiewet voorziet in de samenvoeging van het leger van de moslims - het Bosnische regeringsleger - met dat van de Bosnische Kroaten tot een nieuw federatieleger. Volgens de anonieme Amerikaanse woordvoerder heeft Washington Cengic laten weten dat hij moet aftreden en gaat men ervan uit dat hij dat ook “binnen enkele dagen” zal doen. Cengic zelf heeft zich begin deze maand beklaagd over de Amerikaanse pogingen hem tot aftreden te dwingen.

De Amerikanen geven honderd miljoen dollar uit aan een speciaal programma - Equip and Train - voor de opleiding van militairen van het nieuwe geïntegreerde leger van de federatie en voor de herbewapening van dat leger. Ze hebben dat programma echter afhankelijk gemaakt van de integratie van de twee legers. De Bosnische defensiewet, die in juli na veel geruzie werd aagenomen, is nog steeds controversieel in Bosnië gezien de slechte verstandhouding tussen de moslims en de Bosnische Kroaten en een reeks nog steeds niet opgeloste vragen, bijvoorbeeld over het gemeenschappelijke opperbevel en de vraag wie - een Kroaat of een moslims - de hoogste bevelhebber wordt.

Het Amerikaanse bewapeningsprogramma voorziet in de levering van grote hoeveelheden moderne wapens en munitie, waaronder 46.100 M-16 geweren, achthonderd mitrailleurs, 45 tanks, tachtig pantserwagens, vijftien helikopters en 840 stuks anti-tankgeschut. De levering moet het federatieleger in het geval van een oplaaien van de oorlog in staat stellen zich beter tegen de Serviërs teweer te stellen. (AFP, AP, Reuter)