Unilever-dochter wint rechtszaak

Elida Faberge, een Brits dochterbedrijf van Unilever, heeft recht op terugbetaling van omstreeks 2,5 miljoen gulden aan afgedragen BTW. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg bepaald in een zaak die de Britse fiscus waarschijnlijk honderden miljoenen gaat kosten Elida Faberge, fabrikant van toiletartikelen, vond het onterecht dat bij produkten die met korting werden aangeboden BTW is geheven over de normale prijs en verlangde restitutie van 883.894 pond (2,4 miljoen gulden).

De Britse belastingdienst maakte de zaak aanhangig bij het Europese hof. De rechter in Luxemburg stelde Elida Faberge in het gelijk. “Het basisprincipe van het BTW-systeem is alleen de eindverbruiker te belasten. Daarom kan het te belasten bedrag niet hoger zijn dan wat de eindverbruiker heeft betaald”, aldus het hof. De te hoge belastingheffing heeft plaatsgehad sinds de invoering van de BTW in Groot-Brittannië in 1973. Nu Elida Faberge in het gelijk is gesteld, zullen nog veel meer Britse bedrijven bij de fiscus aankloppen.