Twee soldaten Israel gedood; Onrust neemt toe na aanslag Zuid-Libanon

TEL-AVIV, 25 okt. De Israelische legerwoordvoerder heeft vanochtend bekend gemaakt dat afgelopen nacht twee Israelische soldaten in de noord-oostelijke sector van de zogeheten 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon zijn gedood.

Bij de ontploffing van een langs de weg geplaatste explosieve lading werden bij dit incident ook vier soldaten gewond, vanwie er drie in ernstige toestand in een ziekenhuis in Haifa zijn opgenomen. Hezbollah, de Islamitische fundamentalistische organisatie in zuid-Libanon, die al enkele jaren vecht tegen de “Israelische bezetting” van een deel van zuid-Libanon heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich genomen. Volgens de legerwoordvoerder in Tel-Aviv heeft zware Israelische artillerie doelen van Hezbollah ten noorden van de “veiligheidszone” onder vuur genomen.

Het ernstige incident van vannacht beëindigt een periode van een maand waarin Hezbollah Israelische militaire doelen in zuid-Libanon heeft ontzien en zich volgens Israelische militaire kringen concentreerde op aanvallen tegen het door Israel gecontroleerde, getrainde en gefinancierde “Zuid-Libanese leger” van generaal Antoine Lahad. Volgens Israelische militaire kringen legde Syrië Hezbollah in Libanon aan banden.

Het incident van vannacht schept een gevaarlijke situatie omdat het zich heeft voorgedaan tegen de achtergrond van Israelische speculaties dat Syrië een beperkte militaire aktie tegen Israel op de Golan-hoogvlakte in de zin heeft om de impasse in het vredesoverleg met Israel over de Golan-hoogvlakte te doorbreken. Een scherpe Israelische militaire reactie op het incident van vannacht kan tot hervatting van de katjusja-raketbeschietingen door Hezbollah op noord-Israel leiden. Volgens berichten uit militaire kringen in de Israelische pers hebben de Syrische troepenverplaatsingen in Libanon de afgelopen weken het gevaar van een Syrische betrokkenheid bij de strijd in Zuid-Libanon vergroot.

De Jerusalem Post haalt vandaag een Jordaanse diplomaat in Beirut aan volgens wie Syrië de komende weken een verrassingsaanval tegen Israel zal lanceren. Dit bericht is afkomstig van een in Parijs gevestigde Israelische correspondent die in het gevolg van de Franse president Jacques Chirac deze week ook een bezoek aan Damascus bracht. Een hoge Syrische persoonlijkheid hield deze correspondent ook de mogelijkheid voor van Syrische militaire aktie tegen Israel.

Volgens de Jerusalem Post denkt Syrië in staat te zijn in korte tijd een bruggehoofd op de Golan-hoogvlakte te veroveren waarna de internationale gemeenschap Israel ontruiming van de hele Golan-hoogvlakte zal opleggen.

Radio Israel berichtte vanmorgen dat zich hoogstwaarschijnlijk reeds een zelfmoordenaar van de Islamitische Jihad in Israel bevindt, die van plan zou zijn om zichzelf, omhangen met explosieven, ergens in het land bij een aanslag in de lucht te laten vliegen. Morgen is het een jaar geleden dat Fathi Shkaki, de leider van Hezbollah, in Malta werd vermoord. Hezbollah stelt Israel voor het uit de weg ruimen van Shkaki verantwoordelijk. Leger en politie zijn in staat van paraatheid om een dergelijke aanslag te voorkomen. In de grote steden patrouilleren gewapende soldaten, terwijl het autoverkeer wegens controleposten vooral rond Tel-Aviv grote vertraging ondervindt.