Tutsi-rebellen slaan beleg voor Bukavu; Hevige gevechten in Zaïre

BUKAVU / BRUSSEL, 25 OKT. De Banyamulenge-guerrillastrijders in Oost-Zaïre, die in een hevige strijd met het Zaïrese leger zijn gewikkeld, hebben drie steden ingenomen en belegeren nu Bukavu, de hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu.

België, Frankrijk, de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Verenigde Staten hebben een diplomatiek offensief gelanceerd om de crisis in Oost-Zaïre te beëindigen.

Gisteren woedden hevige gevechten tussen de Tutsi-rebellen en het regeringsleger bij de grenzen met Rwanda en Burundi, in de provincie Zuid-Kivu en rondom de stad Goma in Noord-Kivu.

De Banyamulenge-strijders zeiden gisteren dat zij worden gesteund door drie andere Zaïrese groeperingen, die al sinds 1960 in conflict zijn met de regering. Het zou gaan om etnische Kasai en milities uit Shaba en Katanga. De Banyamulenge hebben woensdag drie steden, Kamanyala, Nyangezi en Bwegere ingenomen en bereikten gisteren Bukavu. In verwarring gebracht door de terreinwinst van de rebellen, hebben de Zaïrese troepen zich teruggetrokken van hun posities rond Bukavu en zijn gevlucht naar het zuiden.

Naar schatting een kwart miljoen Rwandese en Burundese Hutu-vluchtelingen uit opvangkampen rond de zuidelijke plaats Uvira, waar het afgelopen weekeinde het conflict tussen de Banyamulenge-rebellen en het leger oplaaide, zijn richting Bukavu gevlucht. Het geweld dreigt hen nu echter in te halen. In afwachting van de komst van de rebellen, is in Bukavu de avondklok ingesteld.

De Zaïrese premier, Kengo wa Dondo, was woensdag in Parijs en bracht gisteren een bliksembezoek aan België. Hij voerde daar besprekingen met premier Jean-Luc Dehaene en diverse diplomaten van de Europese Unie over de crisis in Oost-Zaïre. De Zaïrese premier beschuldigde het Rwandese leger ervan het gebied te zijn binnengevallen om steun te bieden aan de Banyamulenge. “Rwanda moet zich terugtrekken uit Zaïre. Zaïre zal zijn rechten verdedigen met alle middelen die het bezit”, aldus de premier. Zaïre heeft een klacht ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de “externe agressie” in zijn oostelijke regio. Rwanda ontkent echter dat het betrokken is bij de gevechten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de strijdende partijen in Zaïre gisteren op hun gevechten te staken en plaats te nemen om de onderhandelingstafel. De VN zullen vandaag een concreet voorstel doen voor een regionale vredesconferentie. De Vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) heeft vandaag hulp beloofd aan vluchtelingen in Zaïre die willen terugkeren naar Rwanda. Zij zullen worden “begeleid tot aan de plaats waar zij vandaan komen en hulp krijgen bij het terugvinden van hun woningen”. (AFP, Reuter)