Scheur en vlek

Je komt binnen en je ziet dit papier op tafel liggen. Misschien wilde je broer of zus iets tekenen. De scherpe punt van het potlood schoot uit en toen kwam er een gat in het papier. De tekenaar liet het liggen en ging iets anders doen. Zo moet het zijn gegaan. Sta je al op het punt het te verfrommelen om het in de prullenbak te gooien? Wacht nog even en lees eerst het volgende verhaal.

Laatst kreeg ik van een vriend een boek cadeau. Hij is ontwerper en het ging over zijn eigen werk. We bladerden het door en bekeken de affiches en de boekomslagen die hij had gemaakt. Daar had je Theo en Thea met hun hazentanden en roodwit gestreepte punthoeden. Even verder zag ik een affiche voor de kinderboekenweek met de regel Wie wordt de voorleeskampioen?

Grappige plaatjes waren het met mooie kleuren.

Ik bedankte mijn vriend. Pas toen hij weg was, viel me iets geks op aan het geschenk. Zag ik het goed? Ja, er zaten veegjes en vlekken op het omslag. Misschien had hij juist dit boek aan allerlei bekenden laten zien. Het was vast door vele handen gegaan, zo beduimeld zag het eruit. Wat moest ik doen? Het was maar het beste erover te zwijgen. Het spreekwoord 'een gegeven paard moet je niet in de bek kijken' bestond niet voor niets. Toch kon ik me niet voorstellen dat al die vlekken de ontwerper waren ontgaan. Die zou voor zo'n smeerboel toch extra gevoelig moeten zijn.

Er klopte iets niet. Toen ik hem weer eens zag overwon ik mijn verlegenheid en begon over de vlekken. Hij lachte. Was het me niet opgevallen wat hij had gedaan? Hij vertelde dat de meeste boeken er na een paar jaar beduimeld uitzien. En dat had hij nu eens voor willen zijn. De vlekken waren speciaal voor het omslag ontworpen, ja, ook die vage koffievlek aan de achterkant. Een nieuw boek dat eruitziet of het al jaren in huis is, dat had hij willen maken.

Sta je nog steeds voor de tafel met de tekening? Gooi hem niet weg. De scheur of het gat of hoe je de beschadiging wilt noemen is op het papier getekend. Ga er maar met een hand overheen. Het blijft helemaal glad.