Politie doodt zwarte, rel Florida

ST. PETERSBURG, 25 OKT. In de stad St. Petersburg in de Amerikaanse staat Florida zijn de afgelopen nacht rellen uitgebroken nadat twee blanke politiemensen een zwarte man hadden doodgeschoten die zij hadden aangehouden wegens te hard rijden. In de overwegend zwarte wijk in het zuidelijke deel van de stad vuurden de twee drie of vier schoten af nadat zij de man bij een stoplicht hadden aangehouden.

Volgens een woordvoerder van de politie had de man na zijn aanhouding met zijn goudkleurige Pontiac een onverwachte slingerbeweging gemaakt.

De twee politiebeambten vuurden de schoten af omdat ze meenden dat de man hen wilde omverrijden, aldus een politiewoordvoerder. Ooggetuigen zeiden echter dat de agenten zonder reden schoten. “Ze schoot zomaar, zomaar”, zei een vrouwelijke getuige van het incident voor het plaatselijke televisiestation WTOG. Zij zei dat de man zijn handen omhooghield op het moment dat hij werd doodgeschoten.

De man overleed op weg naar het ziekenhuis. Snel na de schietpartij braken op het kruispunt waar het incident had plaatsgehad rellen uit. Auto's werden in brand gestoken en groepen demonstranten gooiden met stenen en flessen. Volgens de politie zijn ten minste zes politiemensen, een brandweerman en vier journalisten gewond geraakt.

Een politiewoordvoerster sprak van grootschalige rellen die zich van wijk naar wijk uitbreidden. “Door de hele stad woeden branden”, aldus de woordvoerster.

“We hebben er genoeg van. We hebben genoeg van wat er gebeurt met onze broeders”, zei een van de zwarte demonstranten voor de televisie.

Meer dan 350 politiemensen, sommigen in volledige gevechtsuitrusting, rukten uit en schermden de plaatsen van de rellen af, terwijl helikopters over de stad vlogen. “De situatie begint al een stuk rustiger te worden”, zei het hoofd van de politie vanochtend om zeven uur (Nederlandse tijd) op een persconferentie. (Reuter)