Perot wijst voorstel Dole af

WASHINGTON, 25 OKT. De miljardair en presidentskandidaat uit Texas, Ross Perot, heeft het verzoek van de Republikeinse presidentskandidaat, Bob Dole, zich terug te trekken uit de verkiezingsrace en zich achter de partij van Dole te scharen, “gek en inconsequent” genoemd.

Perot wilde gisteren niet in detail ingaan op het gesprek dat hij met Dole's campagnemanager, Scott Reed, had gehad over samenwerking met Dole. Maar hij zei dat hij niet van plan is zijn campagne op te geven. “Ben ik van plan campagne te voeren tot het bittere einde? Ja”, aldus Perot. Later zei hij tegenover journalisten bij de Nationale Persclub in Washington dat het fascinerend is dat als “iets geks en volstrekt inconsequents” gebeurt, dit groot nieuws is.

Campagnemanager Reed was woensdag met goedvinden van Dole, die volgens de laatste opiniepeilingen een twintigtal punten achter ligt op Clinton, naar Dallas gereisd om Perot het voorstel te doen, zo verklaarden twee hoge campagnefunctionarissen van Dole tegen het persbureau AP.

De vice-presidentskandidaat voor Perot's Hervormingspartij, Pat Choate, zei dat de toenadering van Dole een teken is dat hij een kansloze kandidaat is en dat Republikeinen er beter aan doen om Perot's partij te steunen. “Nu hij weet dat hij niet kan winnen, vraagt hij of wij ons uit de race willen terugtrekken”, aldus Choate.

In het Dole-kamp was grote verdeeldheid over de manoeuvre. Sommigen meenden dat de campagne van Dole een 'dramatische wending' nodig had, anderen voorspelden dat Perot de ouverture alleen maar zou aanwenden om Dole belachelijk te maken. Perot leverde gisteren tijdens zijn toespraak voor de Nationale Persclub ook hevige kritiek op de financiering van de campagne van Clinton, ondermeer door een Cubaans-Amerikaanse drugshandelaar. Dat geld is inmiddels geretourneerd. Maar Perot zei dat Clinton grote “morele, ethische en criminele problemen” krijgt die hem als hij voor de tweede keer tot president wordt gekozen, tot aftreden zullen dwingen. Volgens een landelijke opiniepeiling van het Amerikaanse dagblad The Washington Post is de steun voor Perot, die bij de vorige verkiezingen in 1992 19 procent van de stemmen kreeg, gehalveerd. (AP)