OM levert mogelijke terrorist uit aan België

ROTTERDAM, 25 OKT. Een Algerijn die in april op verzoek van de Belgische justitie werd gearresteerd, is gisteren na een spoedprocedure uitgeleverd aan België. Dit bevestigt een woordvoerder van het landelijk bureau openbaar ministerie. De Algerijn wordt ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan de Algerijnse verzetsbeweweging GIA (Gewapende Islamitische Groep). Deze groepering wordt verantwoordelijk gehouden voor onder meer een aanslag op twee Belgische rijkswachters in december 1995.

De Algerijn ging eerder tegen het uitleveringsverzoek in beroep. In juni kwam hij vrij, nadat de rechtbank van Rotterdam de uitlevering aan België ontoelaatbaar achtte wegens gebrek aan bewijs. De officier van justitie ging tegen deze uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad, die dinsdag de uitspraak van de rechtbank vernietigde. Dinsdagnacht werd de man in Amsterdam aangehouden en alsnog uitgeleverd.

Een actie van de Rotterdamse politie in april, waarbij nog eens zeven vermoedelijke leden van de GIA werden aangehouden en meegenomen voor verhoor, volgde op de arrestatie van drie andere verdachten in Brussel. Onder hen waren twee Bosnische moslims uit Luxemburg en een Marokkaan uit Brussel. De binnenlandse veiligheidsdienst (BVD) was op de hoogte van de verblijfplaats van de Algerijn.

Ook wordt de Algerijn verdacht van betrokkenheid bij een aanslag vorig jaar op een metrostation in Parijs. Dit schrijft de Belgische krant Le Soir vandaag. De krant baseert zich op informatie van het parket van Neufchateau. Volgens de krant ontmoette de Belgische onderzoeksrechter Connerotte op 15 oktober twee Franse rechters die zijn belast met het onderzoek naar de aanslagen in Frankrijk. Bij de aanslag op het metrostation Saint Michel op 25 juli 1995 vielen acht doden en 84 gewonden. De GIA wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op tientallen buitenlanders in haar streven de Algerijnse regering te isoleren, die in 1992 de overwinning van de fundamentalistische partij (FIS) negeerde.