Nieuw trainingsplan atletiekunie breekt met oude structuren

NIEUWEGEIN, 25 OKT. De problemen van de Nederlandse atletiek komen Piet van der Molen bekend voor. De voorzitter van de atletiekunie KNAU noemt het “rollebollen” bij zijn bond vergelijkbaar met de problemen waarmee hij in de jaren tachtig als voorman van de wielrenunie kampte. Verschil met toen is dat aansprekende prestaties, zoals de wereldtitel wielrennen op de weg van Joop Zoetemelk, voor een groot deel de problemen verbloemden. “Want je wordt als bond op je successen aangesproken”, weet de ervaren Van der Molen.

En succes ontbeert de Nederlandse atletiek. Het olympische goud van Ellen van Langen (800 meter) in 1992 en het WK-brons van Bert van Vlaanderen (marathon) in '93 zijn de laatste medailles die bij titeltoernooien werden behaald. De zevende plaats op de 1.500 meter van Marko Koers was drie maanden geleden de beste atletiekprestatie in Atlanta.

Daarom vallen de moeilijkheden tussen atleten en de KNAU nu extra op. Zo heeft een aantal van de betere marathonlopers aan het bestuur een brief gestuurd waarin de aanstelling van coördinator Bob Boverman wordt gehekeld.

Het steekt hen dat zijn aanstelling zonder overleg is gebeurd. Ook de beste tienkampers van Nederland en speerwerpster Corrie de Bruin zijn ontevreden. Zij bedankten voor de nationale selectie. “We praten in totaal misschien over vijftien personen, maar we hebben nog 79.985 andere leden”, zegt Van der Molen.

Het betekent niet dat de voorzitter het erbij laat zitten. Hij ontvangt binnenkort een delegatie van de ontevreden wegatleten en ook hoopt hij te kunnen bewerkstelligen dat de tienkamp-coaches Harrie Dost en Ton Eijkenboom en de vertegenwoordigers van de bond weer met elkaar in gesprek zullen raken. Van der Molen: “Maar het past niet bij de Nederlandse cultuur om dingen te gaan opleggen of te verbieden. Wie het allemaal zelf wil doen, mag dat. Want het gaat om de atleten en de resultaten.”

Natuurlijk had de KNAU graag gezien dat alle potentiële toppers, en dat zijn er momenteel niet veel, met de bond willen samenwerken. De atletiekunie maakte gisteren haar nieuwe trainingsplan bekend. Technisch directeur Bert Paauw sprak van “drastische wijzigingen”. “Het zou pas echt shockerend zijn als dat niet was gebeurd.” De KNAU heeft ervoor gekozen om vier onderdelen, de 'speerpunten', extra aandacht te geven binnen het beleid. Dat zijn discuswerpen, meerkamp, middenafstand en wegatletiek. In die disciplines verwacht de bond de meeste kansen op succes. “We zijn afgestapt van de eenheidsworst”, zei Paauw.

De opzet van het nieuwe trainingsplan is simpeler dan het oude. Er zijn vijf bondscoördinatoren aangesteld; Bob Boverman (weg), Charles van Commenée (werpen en meerkamp), Cees Koppelaar (midden- en lange-afstand), Marjan Olyslager (sprint en horden) en Peter van Wijk (springnummers). Het aantal bondscoaches is van veertig naar twintig teruggebracht. Voormalig topatleet Erik de Bruin behoort tot de afvallers. Hij heeft volgens technisch directeur Paauw zijn kans als bondscoach niet benut. De Bruin legde zelf zijn functie al voor Atlanta neer toen bleek dat hij van de KNAU geen olympische accreditatie als coach kreeg toegewezen. Paauw: “De Bruin zou niet bij het laatste trainingkamp zijn en ook in de eerste week van de Olympische Spelen zou hij zich voornamelijk in het zwembad bij zijn vrouw Michelle Smith ophouden.”

De Bruins talentvolle zus Corrie zal, ondanks dat ze de centrale trainingen weigert te bezoeken, financiële steun van de KNAU blijven ontvangen. Dat geldt ook voor de tienkampers Dost, Rosendaal en Van Veldhuizen. Hun namen komen voor op een lijst van 24 atleten en atletes, de zogeheten 'Athene/Sydney-selectie'. Zij worden geacht een gerede kans te maken zich voor de belangrijke titeltoernooien te plaatsen. In vergelijking met de vorige lijst zijn onder anderen de drie wegatleten Gielen, Gotlieb en Krotwaar, en Ester Goossens en Nelli Cooman afgevoerd. Laatstgenoemde atlete heeft aangekondigd dat ze bij de WK indoor van volgend jaar maart in Parijs afscheid wil nemen. De atletiekunie blijft haar tot die wedstrijd steunen.

De KNAU zal voor het samenstellen van haar WK-ploegen van '97 niet meer uitgaan van limieten, maar van 'richtprestaties'. Het geeft de bond meer armslag in zijn selectiebeleid. Wie de richtprestatie haalt, komt op een kandidatenlijst en de KNAU zal vervolgens bepalen of de atleet wordt uitgezonden.