Milieudefensie mag geen ballonnen oplaten

HAARLEM, 25 OKT. De rechtbank in Haarlem heeft vandaag besloten dat het verbod dat burgemeester J. van Houwelingen (Haarlemmermeer) heeft uitgesproken tegen de ballonnenactie van Milieudefensie, in stand blijft. Vorige week verbood burgemeester van Houwelingen de ballonnenactie, omdat hij de actie onveilig vond voor het vliegverkeer en voor de omwonenden. De ministers Sorgdrager, Jorritsma en Dijkstal hadden hem laten weten dat ze het vliegverkeer niet wilden stilleggen.

Vereniging Milieudefensie was het niet eens met het verbod van de burgemeester en spande een kort geding aan. Zij was van mening dat Van Houwelingen zich onvoldoende had ingezet voor hun recht op demonstratie.

Milieudefensie heeft de actie begin september aangekondigd, na overleg met de directie van Schiphol over het afremmen van de groei de luchthaven. Volgens W. Duyvendak, campagneleider van Milieudefensie, wil de directie de groei van Schiphol niet aan banden leggen. “Voor hen geldt: the sky is the limit”, aldus Duyvendak. Met het oplaten van ballonnen wilde Milieudefensie bewerkstelligen dat het vliegverkeer zondagmiddag aanstaande twee uur zou worden stilgelegd.

De actie van zondag is nu verplaatst naar de vertrekhal van Schiphol. Er zullen daar vijfduizend ballonnen worden opgelaten.