Knalfuif

Banken en bommen botert niet. Dus wat moet de Generale Bank Nederland met de sponsoring van de AKO-literatuurprijs? De huidige sponsor wil van de prijs af. De eigenaar van AKO, de uitgeverij Audax, heeft blijkbaar meer belangstelling voor een overname van Het Parool, een verliesgevende krantendochter van PCM Holding.

Na de uitverkoop van de industriële iconen aan het buitenland, zoals Fokker (eerst naar de Duitse DASA, nu zit Samsung uit Korea op het vinkentouw) en Daf, dreigen nu ook de zachte krachten in de samenleving ten prooi te vallen aan buitenlands kapitaal.

De bommelding zaterdag bij de uitreiking van de prijs moet de Generale Bank rauw op het dak zijn gevallen. Is de prijs op deze manier niet meer iets voor Eurometaal (munitie), Delft Instruments (nachtkijkers) of Hollandse Signaal (raketsystemen)?

De voorganger van de bank, Credit Lyonnais Bank Nederland, de Nederlandse dochter van de Franse staatsbank, stond vooral bekend om haar explosieve kredietverlening aan klanten die het geld later niet meer konden terugbetalen. Daardoor werd de Franse belastingbetaler later indirect eigenaar van een grote Amerikaanse filmstudio.

De Generale Bank wilde voor eens en voor altijd een einde maken aan de slechte reputatie van haar voorganger. De bank kan conform de trend in de financiële wereld naar bancassurance altijd nog een verzekeraar als mede-sponsor zoeken.