Israel laat olie boren in de Golan

TEL AVIV, 25 OKT. Premier Benjamin Netanyahu heeft de Nationale Oliemaatschappij toestemming gegeven naar olie te boren op de Golan-hoogvlakte, ondanks de oplopende spanning met Syrië. Dat meldt vandaag de invloedrijke krant Haarets.

Dit strategisch belangrijke gebied werd in 1967 door Israel op Syrië veroverd. Sedert een tiental jaren is de Israelische wet er van kracht. Volgens Haarets heeft Netanyahu het ministerie van Defensie of het leger niet gehoord over deze beslissing.

Tijdens het premierschap van Yitzhak Rabin en diens opvolger Shimon Peres werd om politieke redenen afgezien van de geplande boring. Beide premiers waren van mening dat uitvoering van plannen om op de Golan-hoogvlakte olie te winnen een negatief effect zou hebben op het Israelisch-Syrisch vredesoverleg onder Amerikaanse supervisie. Volgens publicaties in de Israelische media zou premier Rabin hebben ingestemd met het opgeven van de hele Golan-hoogvlakte in ruil voor vrede met Syrië. Sedert premier Netanyahu in mei dit jaar aan de macht is gekomen ligt het vredesoverleg met Syrië stil en neemt het gevaar van oorlog om de Golan-hoogvlakte toe.

Nadat Netanyahu zijn toestemming voor de olieboring op de Golan-hoogvlakte gaf, bepaalde Menni Mazouz, juridisch adviseur van de regering, dat er geen juridische gronden zijn om de plannen niet uit te voeren.

Volgens Haarets heeft de oliemaatschappij 1,7 miljoen gulden in geologisch onderzoek op de Golanhoogte geïnvesteerd. De maatschappij verwacht na deze boring twee miljoen vaten olie, ter waarde van 40 miljoen gulden, te kunnen winnen.