Incorrect kinderboek

In het politiek correcte Cambridge (VS), om precies te zijn in de Harvard Bookstore, vond ik het boekje 'The Story of Little Babaji', nadat ik met veel belangstelling het artikel had gelezen in de boekenbijlage van 28 september over de Gouden Boekjes. Vooral door herkenning van de bijbehorende plaatjes werd ik geboeid door dit artikel en het speet me te moeten lezen dat het boekje 'Sambo, het kleine zwarte jongetje' niet meer werd herdrukt. Op de tafel met kinderboeken in de Harvard Bookstore lag 'The Story of Little Babaji', een prachtig uitgegeven boekje waarin op het stofomslag de geschiedenis te lezen is van de eerdere uitgave 'The Story of Little Black Sambo' (1899). In het huidige boekje wonen het kleine jongetje, de vader en moeder in India, hebben ze Indiase namen, en zijn ze Indiaas gekleed. Het antwoord op de 'politiek incorrecte' eerdere uitgave.

Ongetwijfeld komt de Bezige Bij ertoe ook de huidige uitgave in het Nederlands te vertalen en als Gouden Boekje uit te geven.

Naschrift: Een woordvoerster van de Bezige Bij laat weten het aangepaste Amerikaanse boekje niet te kennen en geen toezeggingen te kunnen doen over een nieuwe uitgave.