Gewelddadige vete Europarlementariërs

DEN HAAG, 25 OKT. Europarlementariër L. van Bladel beschuldigt haar voormalig fractiegenoot H. d'Ancona ervan dat zij haar gisteren met haar tas heeft geslagen in de gangen van het Europees parlement te Straatsburg. Ze heeft de voorzitter van het parlement, K. Hänsch, in een brief verzocht om d'Ancona te berispen.

Een woordvoerder van d'Ancona ontkent dat zij handtastelijk is geworden, maar geeft toe dat de twee een “naar” gesprek hebben gevoerd.

Van Bladel zegt dat zij gisteren tot tweemaal toe is bedreigd door d'Ancona. Aan het begin van de middag werd zij door de voormalig PvdA-minister van Cultuur tegen een muur gedrukt, beweert ze, en met een tas geslagen. Na afloop van de stemmingen in het parlement zou ze opnieuw door d'Ancona tegen de muur zijn gezet.

Van Bladel: “Dit is een vorm van intimidatie. d'Ancona wil me politiek kapot maken. Het is haar bedoeling om mijn functioneren hier onmogelijk te maken. Dit kan niet en dit mag niet. Een persoonlijk of politiek conflict mag niet worden opgelost met geweld. Ik voel me bedreigd.” Van Bladel zegt dat zowel de Italiaanse Europarlementariër M. S. Baldi, vertegenwoordiger van Berlusconi's Forza Italia, als enkele chauffeurs getuige waren van het incident.

De voormalig fractiegenoten d'Ancona en Van Bladel delen een flat in Brussel. De aanleiding van het conflict van gisteren was dat d'Ancona, die besloten heeft om per 1 november te verhuizen, haar deel van de borgsom van de woning terug wilde hebben. Van Bladel verwees daarvoor naar de huiseigenaar, waarop d'Ancona in woede ontstak, zo vertelt Van Bladel. D'Ancona was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Van Bladel stapte eind september over van de sociaal-democratische fractie in het Europees parlement naar de centrumrechtse Unie voor Europa. Daaraan nemen onder meer de Franse Gaullisten en het Italiaanse Forza Italia deel.