Frankrijk: zomertijd voorgoed afschaffen

PARIJS, 25 OKT. Frankrijk wil van de zomertijd af. Als het aan Parijs ligt schakelt het land zaterdagnacht voor het laatst over op wintertijd. Net nu de rest van Europa op grote schaal gewend is aan het systeem, heeft premier Alain Juppé besloten dat het uit moet zijn. Een parlementair rapport geeft hem gelijk.

Alsof hij nog niet genoeg problemen had, kondigde Juppé onlangs aan dat het uit moest zijn met het twee keer per jaar overschakelen tussen zomer- en wintertijd. Alleen moest nog worden bekeken of voortaan de huidige zomer- of wintertijd het hele jaar zou moeten gelden. Als het aan hem lag wist hij het antwoord wel: wintertijd.

Zoals dat vaak gebeurt in Frankrijk werd een parlementariër belast met een onderzoek naar de voor- en nadelen van beide opties. In een gisteren bekend gemaakt rapport van 300 pagina's komt de afgevaardigde François-Michel Gonnot tot dezelfde conclusie. Een diepgaande enquête onder 10.000 Fransen heeft opgeleverd dat 21 procent tevreden is met het huidige systeem, terwijl 41 procent als er gekozen wordt, de voorkeur geeft aan permanente zomertijd.

Dat wordt het dus niet, als Frankrijk er in slaagt de rest van Europa mee te krijgen. Twintig jaar geleden, toen Frankrijk de zomertijd invoerde, probeerde het de buurlanden te overtuigen van de economische en psycholoigische voordelen daarvan. Nu wordt ook die klok weer teruggezet. De boeren blijken toch erg veel last te hebben van het verzetten van de biologische klok van de koeien. Zij komen slaap te kort en de spoorwegen moeten twee keer per jaar de treinen een uur stilzetten om ongelukken te vermijden. De energiebesparing zou ook tegenvallen en 's avonds autorijden bij langer zonlicht zou meer schadelijke omzetting van uitlaatgassen veroorzaken.

De tijd is geen onderwerp waarmee landen zomaar hun gang kunnen gaan, zonder grote ongemakken te veroorzaken voor handel en verkeer. Parijs zal in december zijn standpunt in Brussel kenbaar maken. Voor de Europese Commissie is dat een streep door de rekening: na jaren zoeken naar consensus ligt er nu een concept-richtlijn die het huidige systeem tot 2001 bestendigt. Het 'dossier brûlant' van de zomertijd heeft zich in ieder geval in Frankrijk een plaats op de politieke agenda veroverd.