'Frankrijk bouwt toch TGV naar Straatsburg'

PARIJS, 25 OKT. Frankrijk bouwt toch een nieuwe TGV-lijn van Parijs naar Straatsburg. Dat heeft de minister van transport, Bernard Pons, in de Franse Senaat verklaard. Zijn staatssecretaris had kort geleden gezegd dat een klassieke TGV te duur was en dat Frankrijk gebruik zou maken van de Italiaanse 'pendolino', die 200 kilometer per uur over bestaande rails rijdt.

De mededeling van staatsecretaris Anne-Marie Idrac werd gezien als het einde van de treindroom die in Frankrijk wordt aangeduid als 'tout TGV', het idee dat alle belangrijke railverbindingen in het land per hoge snelheidstrein zouden worden gerealiseerd. De grootste bron van de verliezen van de nationale spoorwegmaatschappij SNCF is de geforceerde aanleg van nieuwe TGV-rails. Aanleg en onderhoud wil de Franse overheid nu afsplitsen van de trein-exploitatie. Nog onbekend is hoe het traject wordt gefinancierd en wanneer het traject af is.