Foto

Foto: Max Kozloff: The Restless Decade. John Gutmann's photographs of the thirties. Harry N. Abrams, 175 duotone foto's, 160 blz. ƒ 42,50

Mooie, vaak humoristisch getoonzette documentaire fotografie van de Amerikaanse jaren dertig, gemaakt door de ten onrechte nauwelijks bekende in Duitsland (1905) geboren John Gutmann.

Gutmann emigreerde in 1933 naar de VS. Hij werd getroffen door het gevarieerde, multiculturele en even armoedige als rijke Amerikaanse straatleven en fotografeerde dat in een opmerkelijk losse, moderne stijl die menigmaal doet denken aan het pas later tot stand gekomen werk van fotografen als William Klein, Robert Frank en Louis Faurer.

Volgens inleider Max Kozloff vormen Gutmanns foto's hét tegenwicht voor de depressieve beelden van Farm Security Adminstration-fotografen als Lange en Evans waarin het decennium gebruikelijk wordt gekarakteriseerd.

    • Eddie Marsman