Europarlement eist geld voor infrastructuur

BRUSSEL, 25 OKT. Het Europees Parlement eist dat op de begroting voor 1997 extra geld wordt vrijgemaakt voor de zogeheten Transeuropese Netwerken (TEN's), veertien infrastructurele werken waaronder de Betuwelijn en de hogesnelheidslijn. Dat bleek gisteren tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar.

Eerder deze maand besloten de Europese ministers van Financiën geen extra geld uit te trekken voor de TEN's. Het parlement, dat de macht heeft om de begroting te verwerpen, eist nu dat 300 miljoen ecu die voortkomen uit besparingen worden gebruikt voor de TEN's en daarnaast ook voor het vredesproces in Noord-Ierland en voor onderzoek. Volgens het parlement zijn dit prioriteiten die de raad van ministers ondersteunt, maar waarvoor de raad tegen de beloften in niet de nodige gelden beschikbaar stelt. “Het is juist dit soort beleid dat de Europese politieke ongeloofwaardig maakt”, aldus begrotingsrapporteur Laurens-Jan Brinkhorst (D66).

Aanvankelijk vond het parlement dat voor de financiering van de TEN's de financiële perspectieven moesten worden verhoogd. Dit voorstel werd verworpen door de Europese ministers van Financiën. Nu stelt het parlement dat het geld gevonden kan worden gevonden binnen besparingen in het bestaande budget. “We zijn bereid dit binnen de eigen marges te financieren”, aldus Brinkhorst. De TEN's zijn de speerpunt van een ambitieus vertrouwenspact voor de werkgelegenheid van Commissievoorzitter Jacques Santer. Hij dringt al maanden aan op het vrijmaken van ruim 1 miljard ecu voor de infrastructurele werken.

Het besluit eerder deze maand van de Raad van ministers geen extra geld uit te trekken, betekende voor Santer een gevoelige slag.

Het Europees Parlement is het wel in algemene zin eens met het voorgestelde restrictieve begrotingsbeleid voor 1997, dat voorziet in een 'nulgroei' voor volgend jaar ten opzichte van 1996. Zo heeft de Raad het budget voor structuurfondsen en voor landbouw elk met 1 miljard ecu verlaagd. De aanval van het parlement op de begroting is een jaarlijks terugkerende traditie. Na de zogeheten eerste lezing van gisteren wordt de begroting midden november opnieuw voorgelegd aan de Raad van ministers. In december stemt het parlement opnieuw. In totaal heeft de Raad voor volgend jaar 81,6 miljard ecu kredieten voor betalingen begroot: 0,2 miljard minder dan voor dit jaar.