Dubbele moord Bennekom zou 'wraak na incest' zijn

EDE, 25 OKT. Een achttienjarige vrouw uit Randwijk heeft de politie verteld dat zij op 15 september dit jaar haar vader Bert van Ravenhorst en diens tweede vrouw in het Gelderse Bennekom heeft gedood. Zij zou tot haar daad zijn gekomen omdat zij in haar kinderjaren door haar vader seksueel zou zijn misbruikt. Dit hebben de twee verdachten van de moord, de vrouw en haar evenoude vriend, tegenover de politie verklaard.

Volgens een woordvoerder van de politie in Ede, waartoe Bennekom behoort, heeft de vrouw verklaard dat ze haar vriend begin dit jaar vertelde door haar vader seksueel te zijn misbruikt.

“Langzamerhand kwamen ze vervolgens tot de conclusie dat vader uit haar leven moest verdwijnen”, aldus de politiewoordvoerder. “Uiteindelijk heeft dat geleid tot het vermoorden van de man en zijn vrouw.”

De moord vond plaats op de avond van zondag 15 september. Met hakbijlen gewapend trokken de twee 18-jarigen naar de villa van de man in Bennekom. Daar troffen ze hem buiten aan. Ze sloegen net zolang op de man in tot hij dood was. Vervolgens gingen ze het huis binnen en doodden zo ook de echtgenote van de man.

De bijlen werden vervolgens verstopt in nabijgelegen bossen. Daar werden ze een week later gevonden door spelende kinderen. De twee verdachten hebben tegenover de politie toegegeven dat ze naar de woning van het echtpaar zijn gegaan met de bedoeling de man en de vrouw te doden.

De twee kinderen van het echtpaar - die één en drie jaar oud zijn - lagen al in bed, en hebben volgens de politie niets van het drama gemerkt. De kinderen werden meer dan 36 uur later ontdekt door medewerkers van het reclamebureau van de man, die dinsdagochtend poolshoogte kwamen nemen omdat de Bennekommer niet kwam opdagen in zijn bedrijf in Veenendaal.

Volgens de politiewoordvoerder heeft de vrouw eerder in het onderzoek tegenover het rechercheteam gezegd dat zij enkele jaren geleden te maken had gehad met “seksuele toenadering' door haar vader. In die tijd woonde de man nog in Veenendaal.

Een speciale vertrouwenspersoon heeft de familie en naaste vrienden van het echtpaar op de hoogte gebracht van het motief van de moord. Daar wist men waarschijnlijk van niets, aldus de politiewoordvoerder, “want iedereen reageerde geschokt en vol ongeloof.'

De vrouw, woonachtig in Driel, werd woensdagmiddag in de woning van haar moeder in Randwijk aangehouden. Haar vriend werd opgepakt in Wageningen.