Delfzijl op vingers getikt; Coffeeshop mag weer open van de rechter

DELFZIJL, 25 OKT. Coffeeshop New Generation in Delfzijl mag van de bestuursrechter in Groningen met onmiddellijke ingang weer open. De gemeente Delfzijl heeft haar softdrugsbeleid, waarin wordt uitgegaan van één gecontroleerd verkooppunt, volgens de rechter onvoldoende gemotiveerd.

Minister Sorgdrager (Justitie) had eerder deze week kritiek op het softdrugsbeleid van Delfzijl. Zij schreef in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer dat actieve steun van gemeenten bij de exploitatie van coffeeshops die softdrugs verhandelen afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van de rechtshandhaving.

In Delfzijl mogen van de gemeente sinds september alleen nog softdrugs worden verkocht in de coffeeshop van stichting Paradox. De gemeente heeft deze stichting een renteloze lening verstrekt, een pand ter beschikking gesteld en zij adviseert het stichtingsbestuur. De twee andere coffeeshops in Delfzijl werden op last van de gemeente in september gesloten. De eigenaar van een van deze coffeeshops, New Generation, spande daartegen een kort geding aan.

Volgens de rechter wordt in de gemeentelijke notitie softdrugsbeleid van Delfzijl niet aannemelijk gemaakt dat de openbare orde wordt verstoord als er in de gemeente meer dan één verkooppunt is.

De argumenten van Delfzijl betreffen in deze notitie vooral de volksgezondheid, terwijl New Generation op grond van verstoring van openbare orde werd gesloten. Bovendien stelt de rechter dat de gemeente Delfzijl procedurefouten heeft gemaakt bij de sluiting van coffeeshop New Generation. Zo werd niet door de politie feitelijk geconstateerd dat er softdrug werden verkocht en kreeg de eigenaar geen waarschuwing.

Een woordvoerder van de gemeente Delfzijl noemt de uitspraak “niet leuk”. Maar volgens hem staat nu niet het hele beleid op losse schroeven. “De rechter keurt de verstrekking door één verkooppunt goed. Wij moeten alleen nog wat extra huiswerk doen”, zegt hij.

De gemeente zal volgens hem nog een aanvulling moeten maken op de notitie. Daarna kan Delfzijl opnieuw de procedure starten om de coffeeshops te sluiten. Ook de politierechter zal over twee weken een uitspraak doen over het beleid in Delfzijl. De eigenaar van coffeeshop The Corner, die ook werd gesloten, stond vanmiddag terecht voor bezit van softdrugs.

Advocaat M. Wolters van New Generation zei vanmiddag voor Radio Noord verrast te zijn door de 'vergaandheid' van de uitspraak van de bestuursrechter. Volgens hem is het softdrugsbeleid van Delfzijl nu voor een belangrijk deel onderuit gehaald omdat de motivering ten aanzien van de openbare orde onvoldoende is. Hij zei te verwachten dat zijn cliënt binnenkort weer softdrugs gaat verkopen.