CASOVI KUVANJA U BEOGRADU

Tijdens mijn bezoek aan Iza (wereldberoemd op pagina 124 van het NRC Handelsblad-kookboek, deel I) kreeg ik in haar keuken kookles. Eerst gingen we 's morgens naar de markt om boodschappen te doen. Het kopen van tomaten en paprika's luisterde zeer nauw. Eerst liepen we langs alle kramen, waar Iza met een zorgelijk gezicht in alles kneep.

Bij de tomaten lag altijd een doormidden gesneden exemplaar waaraan te zien was waarvoor de tomaat diende. De ene soort tomaat is meer geschikt voor een salade, de ander voor het maken van tomatensaus of 'pindjur'. Puntige paprika's die kleine rimpels vertonen en dus goed doorgerijpt zijn, worden voor een salade gekocht. De stevige exemplaren die nog strak in het vel zitten kun je beter met iets vullen.

Omdat je van alles mag proeven was zo'n marktbezoek meteen een uitstekend ontbijt. Vandaag een eerste recept uit Iza's keuken: Paprikasalade uit Belgrado.

8 puntige paprika's

2 tenen knoflook

ciderazijn

maïsolie

zout

De speciale puntige paprika's die in kleur variëren van groen tot rood, zijn soms te koop op de Nederlandse markt. Vaak zie je ze liggen bij islamitische winkels die groenten importeren en verkopen. Rooster de paprika's in de oven, onder de grill of op een grillpan. Draai ze af en toe om. Zodra er rondom hier en daar zwarte plekken zijn ontstaan wordt elke paprika in stevig krantenpapier gewikkeld en in een schaal gelegd die wordt afgedekt. Zet de paprika's enkele uren weg. Haal ze uit het papier en trek met de vingers het velletje eraf. Bij rode (rijpe) paprika's gaat dat makkelijker dan bij onrijpe groene. Prik boven een slakom in de punt van elke paprika een gaatje en laat het vocht er uitlopen. Leg de paprika in de kom en strooi er wat zout op. Leg hier en daar een plakje knoflook. Giet er royaal olie op en voeg azijn naar smaak toe. Laat de paprika's enkele uren marineren. Schep of til ze aan het steeltje uit de kom. De paprika's mogen met mes en vork gegeten worden. Aan de steel vasthouden en langs de zaadlijsten afknagen is authentieker. Er wordt brood bij gegeten dat in de vinaigrette wordt gedoopt.

    • Anne Scheepmaker