Bridgeploeg vecht voor laatste kans bij Olympiade op Rhodos

RHODOS, 25 OKT. Het Nederlands Open Bridge Team dat deelneemt aan de Olympiade in Griekenland vecht voor zijn laatste kans. Nederland moet uit de voorronden, die maandag worden besloten, ten minste een vierde plaats wegslepen. Het zit dan in de kwartfinale, waarna het voor de kenners 'anybody's game' is. Nederland staat na twintig van de 35 wedstrijden op de negende plaats.

De grote overwinningen van Nederland tegen het tegenvallende Verenigde Staten en het favoriete Italië worden gedeeltelijk tenietgedaan door onnodig slecht spel tegen zwakkere landen. Met name Jaap van der Neut, die met creatieve acties wedstrijden naar zich toe kan trekken, is uit vorm. Een verregaande nonchalance deed hem zelfs down gaan in een kwetsbaar klein slem dat normaliter geen problemen mag opleveren. Navenant slordig was ook de aanpak van de anders zo trefzekere Bauke Muller die hetzelfde overkwam.

De Nederlandse vrouwen raken na een langzame start op stoom. Na dertien van de 21 wedstrijden staan ze op de vijfde plaats. Gisteren wonnen de vrouwen de sleutelwedstrijd tegen het leidende Zweden met maximale cijfers, 24-4. Wereldkampioene Bep Vriend nam haar ploeg op sleeptouw door twee manches te maken waaraan haar tegenstanders op de andere tafel niet eens hadden geroken. Een wedstrijd later werd Pakistan onder de voet gelopen. De Nederlandse vrouwen hebben een reëel uitzicht op kwalificatie voor de kwartfinales. Een staaltje powerplay van EG-kampioene Wietske van Zwol is te zien op onderstaand diagram, waarin de Tilburgse op een troefcoup een kwetsbare 6Ru maakt. Terwijl de favorieten komen bovendrijven is de gunstige positie van Israel in beide categorieën frappant.

Maastricht heeft zich kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympiade in 2000. Ook Duitsland heeft zich kandidaat gesteld. De beslissing wordt een dezer dagen genomen door de Wereld Bridge Federatie. Mede in verband hiermee heeft de Nederlandse Bridge Bond wel al een belangrijk sponsorcontract op zak: ING Bank zal de bond tot en met 2000 ondersteunen. L. Hoedemaker (voorzitter van de NBB): “Dit betekent een doorbraak. Het is voor het eerst dat een bedrijf van dergelijke omvang bridge in de armen sluit en een meerjarencontract met ons aangaat.”

Vrouwen, zesde ronde, Nederland-Marokko Spel 31

Zuid gever Noord NZ kw. Schoppen 9 Harten A106 Ruiten A865 Klaver AH743WestOost Schoppen H762 Schoppen 85 Harten 852 Harten HV9743 Ruiten 10942 Ruiten 3 Klaver 62 Klaver VB108Zuid Schoppen AVB1043Harten B Ruiten HVB7 Klaver 95 Op tafel 1 maakt Marokko 4Sc +2 voor 680 punten. Op tafel 2 gebeurt dit:

West Noord Oost Zuid Gielkens Van Zwol pas 2Kl pas 1Sc pas 2Ha 1) dbl 2Ru pas 4Ru pas 3Sc pas 4Sa 3) pas 4Ha 2) pas 6Ru a.p. 5Sc 4) 1) vierde kleur forcing, 2) cue-bid, 3) azenvragen, 4) twee sleutelkaarten plus troefvrouw

1. Ha 2 voor het aas, 2. Ru voor de heer, 3. Ru vrouw, 4. Kl naar het aas, 5. Sc naar de vrouw voor de heer, 6. Ha getroefd met Ru 7, 7. Sc A, 8. Sc B, 9. Sc 10, 10. Sc 4 (west Kl weg), 11. Sc 3 (west Ha en noord Kl A weg), 12. Kl voor Ru aas, 13. Ru B, Nederland +1370.

Op de andere tafel kwamen NZ niet verder dan 4S +2.

    • Jan van Cleeff