Boonstra-effect helpt aandeel Philips omhoog

AMSTERDAM, 25 OKT. Op de Amsterdamse effectenbeurs was het elektronica-concern Philips, dat gisteren een fors verlies heeft gemeld, het meest opvallende aandeel. De koers stond rond het middaguur op 61,50 gulden, 3,20 gulden hoger dan het slot van gisteren, dankzij het 'Boonstra-effect'.

AMSTERDAMDe oorzaak van de plotselinge kooplust van de beleggers is het verhaal dat de nieuwe Philips-topman Cor Boonstra gisteren heeft afgestoken bij de dramatische cijfers over het derde kwartaal. Boonstra kondigde harde maatregelen aan en zei te streven naar een duurzame groei van het bedrijfsresultaat met minimaal tien procent per jaar.

De vraag naar aandelen-Philips kwam vooral uit de Verenigde Staten, van institutionele beleggers. “De Amerikanen zijn zeer gecharmeerd van de ferme taal van Boonstra”, zei een handelaar vanmorgen. De koers van het aandeel noteerde zelfs even 62,50 gulden. Ter vergelijking: kort nadat Philips gisteren zijn cijfers had bekendgemaakt, opende de koers gistermorgen op 53 gulden.

Gisteren werd bekend dat voor reorganisaties in het vierde kwartaal nog eens 1 miljard gulden wordt uitgetrokken. Het bedrijfsresultaat over de eerste negen maanden kelderde van 922 miljoen gulden vorig jaar naar 281 miljoen gulden dit jaar. “Beleggers lijken helemaal vergeten dat Philips nog maar een kwart verdient van vorig jaar. Deze koerswinst is toch een beetje te gek”, was het commentaar van een commissionair.

Bij het aandeel van het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever lijkt het FitzGerald-effect uitgewerkt. Het aandeel daalde met 2,70 gulden tot 259,60 gulden. De oorzaak waren de tegenvallende cijfers bij de Amerikaanse wasmiddelenfabrikant Procter & Gamble. Het concern meldde gisteren dat de winst in het derde kwartaal weliswaar is gestegen, maar dat de omzet nauwelijks is gegroeid. Dat is opnieuw een teken dat grote fabrikanten van A-merken worstelen met een stagnerende afzet op de rijpe markten in de VS en West-Europa.

Het aandeel van Unilever, dat al lang lijdt onder een wantrouwen van beleggers, was de laatste tijd juist gestegen. Dat was het gevolg van het recente aantreden van de Brit Niall FitzGerald als topman naast de Nederlander Morris Tabaksblat. FitzGerald liet kort na zijn aantreden bij het Brits-Nederlandse concern weten fors het mes te zullen zetten in matig renderende activiteiten.

De aandelenbeurs als geheel was vanmorgen nogal flauw, als gevolg van het lagere slot van Wall Street en de mindere obligatiemarkt. De graadmeter AEX-index steeg met 1,41 punt tot 586,57 punten.

NEW YORKDe effectenbeurs van New York was ook gisteren zwak. Net als op woensdag was het koersverloop van de belangrijkste aandelen vrij grillig, en de Dow Jones-index van de dertig grote fondsen kwam niet één keer boven het niveau van de voorgaande dag. Winstnemingen haalden de beursindex omlaag tot onder de 6000-grens. De slotstand bedroeg 5992,50, wat 43,96 punten lager was dan op woensdag.

TOKIODe effectenbeurs van Tokio werd voor de vijfde achtereenvolgende dag met een daling van de Nikkei-index geconfronteerd. De belangrijkste beursmeter van Japan zakte 263,52 punten, ofwel 1,25 procent, en belandde daarmee voor het eerst in twee weken weer onder de grens van 21.000 punten. De slotstand kwam uit op 20.739,97. Onzekerheid over de vorming van een nieuwe coalitieregering vormde de belangrijkste oorzaak daarvan.