Arts Mitterrand verliest zaak

PARIJS, 25 OKT. Het boek van de Franse artsfran& Claude Gubler over zijn patiënt François Mitterrand blijft in Frankrijk verboden.

Dat heeft een Franse rechter woensdag bepaald. De rechter bevestigde daarmee een soortgelijke gerechtelijke uitspraak in juli. Gubler, die volgens de rechter zijn geheimhoudingsplicht als arts heeft geschonden, moet bovendien aan de familie van Mitterrand 100.000 francs (ruim 30.000 gulden) schadevergoeding betalen.

Gubler baarde in zijn boek, getiteld Het Grote Geheim, opzien met de mededeling dat de prostaatkanker waaraan Mitterrand overleed al in 1981 werd geconstateerd en daarna bewust is geheimgehouden, ondanks de belofte van de president van openheid over zijn gezondheidstoestand. Gubler publiceerde zijn boek een week na Mitterrands dood op 9 januari van dit jaar. Het werd, op verzoek van Mitterrands familie, op 18 januari uit de handel genomen. Toen waren inmiddels 40.000 exemplaren van het boek verkocht. (AFP, AP)