Ajax verveelt veertigduizend toeschouwers

AMSTERDAM, 25 OKT. Tijdens Ajax-RKC (2-0) zeilde er een papieren zweefvliegtuigje binnen de lijnen. Het ranke toestelletje was vanaf de tribunes over de gracht naar het veld van de Arena geworpen en had daar een zachte landing gemaakt. De andere vliegtuigjes vlogen gisteren niet verder dan het strookje gras achter de cornervlag.

Het gefröbel op de tribunes was tekenend voor het amusementsgehalte van het duel, dat door vele aanwezigen werd ervaren als een stierlijk vervelende vertoning.

De Arena was zelfs voor deze wedstrijd vrijwel geheel volgestroomd met ruim veertigduizend toeschouwers. Het is moeilijk in te schatten welk deel van de 46.000 vaste kaarthouders steeds thuisblijft. Dat de tribunes tegen RKC redelijk vol zaten, mocht voor Nederlandse begrippen een huzarenstukje worden genoemd. Dit soort wedstrijden trekt namelijk alleen in zuidelijke landen zoveel toeschouwers. Maar Ajax teert nog op een periode vol succes.

Het elftal dat momenteel elke wedstrijd moet zwoegen voor de punten is niet meer te vergelijken met het succesvolle team van de afgelopen jaren dat aan de lopende band scoorde en tegenstanders oprolde. Van het alom gevreesde en geroemde combinatiespel valt weinig te bespeuren. Daarvoor wisselt de formatie van Van Gaal te vaak van samenstelling. Slechts in de Champions League vertoonde Ajax een enkele opleving, maar daar liepen alle spelers dan ook op de toppen van hun tenen. In de nationale competitie zijn PSV en Feyenoord verder. Wat dat betreft liegt de ranglijst niet.

Een Zuideuropese bezettingsgraad van de Arena vraagt ook om Zuideuropese strijd. Aan die behoefte kan Ajax niet voldoen. Als één radertje van de machine een mankement vertoont, hapert alles. Daarvoor luistert het systeem te nauw. Een lichtpuntje was gisteravond het optreden van Patrick Kluivert. De spits viel in voor Dani, die volgens Van Gaal te veel balverlies had geleden. “Dani moet leren wanneer het moment daar is om een actie te maken en wanneer hij sober moet spelen.” Martijn Reuser, toch een stuk kleurlozer dan de Portugees, bleef in het veld. Kluivert ging hem assisteren in de spits. Dat resulteerde in een fraaie treffer. Een afgemeten pass van Frank de Boer schoot hij in één keer achter doelman Rob van Dijk. Al was het z'n tweede poging, er zijn maar weinig Ajacieden die dat zo kunnen. Ze laten het in elk geval in de wedstrijd niet zien. Kluivert bewees opnieuw zijn onmisbaarheid voor Ajax.

Na afloop werd hem gevraagd of hij wist wanneer hij voor het laatst in de competitie het doel had getroffen. Nee, dat kon hij zich niet herinneren. Wat? Op 24 maart tegen Feyenoord? Dat is dan wel erg lang geleden, schrok hij. Er zijn verzachtende omstandigheden. In april werd hij door middel van een kijkoperatie geholpen aan een meniscus. Volgens KNVB-arts Frits Kessel, die hem voor en tijdens het EK onder behandeling had, is er bij die ingreep een ontsteking ontstaan, waardoor er lange tijd vocht in de knie ontstond. Dat veroorzaakte pijn, die hij maandenlang met karrenvrachten kattenvlam, een roze pilletje, probeerde te onderdrukken. Hij speelde vijf kwartier in de Europa-Cupfinale tegen Juventus en ruim een wedstrijd op het EK. Het was eigenlijk onverantwoord.

Nu is hij via de weg van de geleidelijkheid weer teruggekeerd op de velden. Toch heeft hij voor de zekerheid woensdag in het ziekenhuis een MRI-scan laten maken. Vandaag krijgt de veelgevraagde en veelgeplaagde spits de uitslag van het onderzoek te horen. “Ik wil weten of alles goed zit”, zei Kluivert. “Als ik me inspan, ontstaat er nog weleens een beetje vocht. Als er iets mis blijkt te zijn laat ik me meteen weer opereren. Dan moet de meniscus opnieuw worden bijgeknipt. Maar ik heb goede hoop. Ik voel namelijk alleen nog pijn bij het warmlopen.”

Dat moment kwam gisteravond voor Kluivert in de rust. Ajax, dat in Marcio Santos als centrale verdediger zijn beste man had, kwam toen op voorsprong door een doelpunt van Ronald de Boer. Een intikkertje nadat Bogarde, Turpijn (die de aan zijn hamstrings licht geblesseerde Marc Overmars verving) en Dani het voorbereidende werk hadden gedaan. Kluivert kwam aanvankelijk weinig aan de bal. Pas nadat hij zich bewust liet terugzakken naar het middenveld werd hij meer in het spel betrokken. Van Gaal vindt echter dat Kluivert niet mag weglopen uit de spits. “Maar dan krijg ik het balgevoel nooit meer terug”, mopperde het toptalent niet geheel ten onrechte.