Afrika houdt vast aan steun Boutros-Ghali

NEW YORK, 25 OKT. De voorzitter van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), de Kameroense president Paul Biya, heeft gisteren gepleit voor de herverkiezing van VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali, die de VS dreigen te blokkeren met een veto. Biya zei in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat Afrika voor een tweede termijn van vijf jaar de secretaris-generaal wil leveren en beval de kandidatuur aan van de Egyptenaar Boutros-Ghali, wiens eerste termijn eind van dit jaar afloopt.

Het pleidooi van Biya gaat lijnrecht in tegen de wens van de VS. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Christopher, heeft onlangs tijdens zijn eerste reis naar Afrika geprobeerd steun te krijgen voor de Amerikaanse blokkade van een herverkiezing van Boutros-Ghali, die volgens Washington te weinig gedaan heeft aan de hervorming van de VN. Christopher waarschuwde toen dat Afrika de post zou kunnen kwijtraken aan een ander continent als het niet een andere Afrikaanse kandidaat naar voren schuift.

Biya herhaalde gisteren met zijn toespraak het standpunt dat de OAE in juli innam op haar vergadering in Kameroen. Hij zei dat de Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders hem gevraagd hebben de nodige stappen te zetten tegenover de VN-lidstaten “om te verzekeren dat een tweede termijn van vijf jaar aan Afrika wordt gegeven”. “In dit verband hebben zij de kandidatuur van Boutros Boutros-Ghali aanbevolen”, zei Biya. Hij wees erop dat in het verleden VN-chefs uit Azië, Europa en Latijns-Amerika ook twee achtereenvolgende termijnen hebben gekregen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken spoorde Afrika vorige week opnieuw aan het eens te worden over een andere “goede, geloofwaardige, indrukwekkende” kandidaat om Boutros-Gahli te vervangen, anders “zullen de VS en andere landen elders in de wereld rondkijken”.

De Franse president Chirac erkende vanochtend in een toespraak voor studenten in Beiroet dat Boutros-Ghali door de Amerikaanse oppositie misschien niet herkozen wordt. Maar hij waarschuwde dat Frankrijk een niet-franssprekende kandidaat zal vetoën. De verkiezingsprocedure begint volgende maand. (Reuter, AP)