Zwaar loonoffer bij Smit Lloyd gevraagd

Een week na de verkoop van de vloot van Smit Lloyd aan het Amerikaanse Seacor zijn de cao-onderhandelingen bij het Rotterdamse bevoorradingsbedrijf vastgelopen.

De directie van Smit Internationale, waarvan Smit Lloyd onderdeel is, eist een loonsverlaging van de ongeveer 300 werknemers van 18 procent. Seacor betaalde vorige week 240 miljoen voor de vloot van Smit Lloyd. Seacor heeft 260 schepen en Smit Lloyd 49.

Het management van de vloot blijft voorlopig in Rotterdam, maar de directie maakte bij de deal met Seacor bekend dat het geen gevolgen voor de werkgelegenheid zou hebben. “Bij de verkoop is dus duidelijk een verkeerde voorstelling van zaken gegeven”, zegt vakbondsbestuurder E. Sarton.

Op 11 november heeft de federatie van zeevarenden een vergadering met haar achterban over de ontstane impasse bij Smit Lloyd, dat ondermeer olieplatforms op de Noordzee bevoorraadt.