Winstdaling bij ICI bijna gehalveerd

Het Britse chemieconcern Imperial Chemical Industries (ICI) heeft de winst voor belasting in het derde kwartaal met 42 procent zien dalen tot 125 miljoen pond (340 miljoen). Over de eerste negen maanden van dit jaar ging het resultaat omlaag met ruim 48 procent tot 385 miljoen pond (1,05 miljard). Dit heeft het concern vanochtend bekendgemaakt.

De Londense effectenbeurs reageerde ondanks de forse winstval positief op de cijfers. Volgens analisten hadden beleggers gevreesd voor nog slechtere resultaten. De koers van ICI ging in eerste instantie met ruim 2 procent omhoog.

ICI had te kampen met prijsdalingen voor een reeks produkten onder invloed van de cyclische ontwikkeling in de economie. Afnemers teerden in op hun voorraden. Dat gold vooral voor industriële chemicaliën, polyester, titaniumdioxide en chloor. De divisie verven en lakken deed het uitstekend en leverde over de eerste negen maanden een recordwinst op.

Volgens topman Ronald Hampel is de vermindering van de voorraden bij de afnemers ten einde gekomen. In het derde kwartaal nam het afzetvolume in vrijwel alle sectoren toe. De geldomzet groeide in die periode desondanks met minder dan 2 procent tot 2,67 miljard pond (7,25 miljard). Over de eerste negen maanden nam de omzet toe met 3,3 procent tot 7,96 miljard pond (21,6 miljard).