Waarde van Endemol is 1,3 miljard

LAREN, 24 OKT. Joop van den Ende en John de Mol verdienen elk ongeveer 120 miljoen gulden aan de beursintroductie van hun bedrijf Endemol, die op 7 november zal plaatshebben. Daarnaast houden ze gezamenlijk nog een ruime meerderheid van de aandelen van de tv-producent in handen.

Op basis van de uitgiftekoers, die wordt geprikt ergens tussen de 44 en 48 gulden per aandeel, blijkt de totale waarde van de tv-producent te liggen op een bedrag van tussen 1,3 en 1,4 miljard gulden.

Geïnteresseerde beleggers kunnen vanaf morgen inschrijven op de aandelen. Endemol, zo is vanmiddag officieel bekendgemaakt, brengt maximaal 33 procent van de aandelen naar de Amsterdamse effectenbeurs. Daarvan bestaat de helft uit nieuwe waardepapieren.

Het nieuwe kapitaal gaat Endemol naar eigen zeggen gebruiken voor overnames in het buitenland. Maar uit een vraaggesprek met deze krant blijkt dat Van den Ende eveneens rekening houdt met de mogelijkheid dat Endemol over enkele jaren zelf weer wordt overgenomen. Het bestaan van Endemol als beursfonds zou dan slechts van korte duur zijn.