Voorkeur; Theater

EEN GOED ONTBIJT Gedetailleerd spel van Catherine ten Bruggecate en Peter Faber in het conversatie-stuk van David Hare over de kloof tussen twee verliefde mensen. T/m 27 okt Amsterdam Nieuwe de la Mar, 29 okt Terneuzen Zuidlandtheater, 30 okt Heerlen Schouwburg, 31 okt Barendrecht Het Kruispunt.

ASHES TO ASHES Het nieuwste toneelstuk van Harold Pinter is een raadselachtige eenakter: een vrouw probeert een man deelgenoot te maken van ervaringen die ze onmogelijk zelf kan hebben meegemaakt. Over de holocaust lijken haar mededelingen te gaan en over een groot verdriet, maar misschien liegt ze en wil ze de man slechts manipuleren. Pierre Bokma en Lineke Rijxman spelen dit gelaagde drama sensibel en met de vereiste precisie. De korte voorstelling is op sommige avonden te combineren met een andere produktie van Toneelgroep Amsterdam. 29 t/m 31 okt Amsterdam, Transformatorhuis Toneelgroep Amsterdam.

SEX Verrassend nieuw persiflage-cabaret: de Vliegende Panters, drie beginnende twintigers met brutaal talent, trekken een lange neus tegen alles wat leugenachtig is. 25 okt Delft De Veste, 26 okt Gemert De Eendracht.

BEDROG Kathelijne Verbeke, Stefan de Walle en Victor Löw schitteren, onder regie van RO-Theater-leider Peter de Baan, in een moderne klassieker van Harold Pinter. Over een klassieke driehoeksverhouding die alleen met behulp van subtiel bedrog in stand kan worden gehouden. In omgekeerde chronologische volgorde wordt een deel van de leugens ontmaskerd. 25 en 26 okt Rotterdam RO Theater, 29 okt Zwolle Stadsschouwburg Odeon, 30 okt Emmeloord Theater 't Voorhuys, 31 okt Amsterdam Nieuwe de la Mar.

DE TROJE TRILOGIE Sterk drieluik van Koos Terpstra over Andromache, de vrouw van de Trojaanse held Hektor. Oprechtheid en valsheid, schuld en onschuld liggen heel dicht bij elkaar in de enscenering van Sam Bogaerts en het Vlaamse Theater Malpertuis. En tijdens de bijna vier uur durende voorstelling verslapt het spel van de jonge actrice Sofie Sente geen moment. 25 okt Dordrecht Kunstmin, 26 okt Leiden Leidse Schouwburg, 29 okt Emmen De Muzeval, 30 okt Leeuwarden De Harmonie, 31 okt Tilburg Stadsschouwburg.

WEST SIDE STORY Energieke show tussen brandtrappen, met passie en gymnastische dans. Maria en Tony (Maaike Widdershoven en Addo Kruizinga) zijn geloofwaardig en de Nederlandse vertaling houdt het verhaal goed vast. 25 okt Venlo De Maaspoort, 26, 27 okt Venray De Beejekurf, 29, 30 okt Ede De Reehorst.

EN VERDER Molly Sweeney 25 en 26 okt Groningen Kruithuis; Scherzo 25 en 26 okt Doetinchem Amphion, 31 okt Alkmaar De Vest.