Voorkeur; Muziek

HERSTART IN KOEPELZAAL Vanaf 29 okt zijn er weer koffieconcerten in de Koepelzaal van het Amsterdamse Renaissance Hotel, de voormalige Ronde Lutherse Kerk, die vroeger 'Sonesta Koepelzaal' heette. In februari 1993 was er een brand in de koepel, die ook grote schade veroorzaakte aan het Batz-orgel. Ook in 1822 brandde de tussen 1668 en 1671 gebouwde kerk al een keer af. De restauratie is nu klaar, zodat de in 1975 begonnen koffieconcerten op zondagochtend 11u weer plaatsvinden. 27 okt speelt de pianist Ananda Sukarlam muziek van Mendelssohm, Schubert, De Falla, Henze, Schönfeld, Skrjabin, Ogdon en Liszt. Op 3 nov spelen violist Denis Goldfeld en pianist Vadim Goldfeld muziek van Bach, Brahms, Berlioz en Paganini.

MINTZ BIJ NEDERLANDS KAMERORKEST De violist Shlomo Minst speelt het Vioolconcert van Beethoven bij het Nederlands Kamerorkest, gedirigeerd door Hartmut Hanenchen. Verder: Adagio en Fuga van Mozart en het Divertimento van Bartók. 26 en 19 okt 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 1 nov 20u15 Muziekcentrum Vredenburg.

DIE WINTERREISE De bariton Wout Oosterkamp zingt 30 okt 20u15 zonder pauze de liedenrencyclus Die Winterreise van Schubert in het Conservatorium van Groningen. Inl 050-3660651.

ORGELWEEK GRONINGEN Van 27 t/m 31 okt organiseert het Conservatorium van Groningen een vijfdaagse Internationale Orgelweek met concerten, voordrachten en een masterclass van Ton Koopman, die 30 okt 20u15 in de Martinikerk een Bachrecital geeft. Inl. 050-3660666.

X-OR ON TOUR 'De grabbelton van de moderne tijd' luidt de kop boven een serie korte concerten van onder meer de groep Analecta, het Luc Houtkamp Quintet, violiste Mary Oliver, de Belgische pianist Fred van Hove en de Duitse trombonist Johannes Bauer. 25 en 26 okt Korzo Theater Den Haag.

ZUIDNEDERLANDS JAZZFESTIVAL Een klein festival met ook nu weer een tegendraads programma met onder meer de Engelse pianist Veryan Weston, het Japanse duo Ikue Mori/ Tenko, pianist Michiel Scheen met de Chinese suona-speelster Tang Xu, het basklarinettrio Lowerstern/ Bakker/ Van Bergen, gitarist Eugene Chadbourne en de Dubbel Expres van saxofonist Paul Termos. 27 okt Effenaar, Eindhoven, aanvang 15u.

JOE COCKER De cirkel is rond voor de gasfitter uit Sheffield, die op zijn nieuwe cd 'Organic' nummers uit zijn beginperiode als 'Delta Lady' en 'Darlin' Be Home Soon' in een iets lagere versnelling zingt en die na een kwart eeuw terugkeert naar het clubcircuit. 24 okt Paradiso, Amsterdam (uitverkocht).

ROLLIN' CREEK DIPPERS Country/ folk/ gospel/ rock van Victoria Williams, Mark Olson (ex-Jayhawks), Buddy Miller en Julie Miller, die met 'in the round'-concerten nieuwe inhoud aan het begrip kampvuurmuziek geven. 26 okt Noorderligt, Tilburg, 29 okt Paradiso, Amsterdam, 31 okt Tivoli, Utrecht.

KULA SHAKER Britpopsensatie brengt schaamteloos ouderwetse sixties-pop met hammondorgel en Indiase invloeden. 27 okt Nighttown, Rotterdam, 28 okt Melkweg, Amsterdam.