Voorkeur; Films

BABE (Een buitengewone big) Door Chris Noonan geregisseerde Australische fabel met echte, sprekende dieren, naar een kinderboek van Dick King-Smith over een uitverkoren varkentje dat de ambitie heeft een herdershond te zijn. Een volkomen absurde, maar goed doordachte en idyllische ogende onderneming, die Orwelliaans van opzet is en tegelijk lichtverteerbaar. In 32 theaters.

BLIND DATE Gebaseerd op een geïmproviseerd scenario van regisseur Theo van Gogh, cameraman Tom Erisman en hoofdrolspelers Peer Mascini en Renée Fokker, met door Kim van Kooten knap geschreven dialogen, werd deze ongesubsidieerde lowbudgetfilm in acht dagen opgenomen. Bewonderenswaardig spel en dito mise-en-scène maken van kat-en-muisspel tussen twee nog slechts via contactadvertenties communicerende echtelieden in de rouw over verlies van dochtertje een bitter hoogstandje in de trant van Who's Afraid of Virginia Woolf? In 8 theaters.

BREAKING THE WAVES De vijfde film van Lars von Trier is een verhaal over passie verpakt als heiligenleven, een drie uur durend melodrama dat alle emoties de vrije teugel geeft. In een bar dorpje aan de Schotse noordkust offert een jonge vrouw zich op voor haar doodzieke geliefde. Met Emily Watson als wereldvreemde heldin die sympathie, ja zelfs liefde afdwingt. In 11 theaters

CHACUN CHERCHE SON CHAT De derde speelfilm van de voormalige documentairemaker Cédric Klapisch is niet alleen een een opvallende loot aan de stam van de Franse relatiekomedie, maar ook een subtiele verkenning van het dorpse karakter van de grote stad. Garance Clavel is overrompelend mooi als de bleue visagiste die op zoek naar haar weggelopen kat uiteindelijk de liefde vindt. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Nijmegen.

FALLEN ANGELS Net als het succesvolle Chunking Express (1995) gaat de vijfde film van Wong Kar-wai over weemoed en verlangen in Hong Kong. Een lethargische huurmoordenaar, een hunkerende agente en drie andere excentrieke personages dolen rond in een nacht-en-neonuniversum dat zwierig en met veel humor in beeld is gebracht. Delft, Lumen; Deventer, De Keizer.

FARGO In op ware gebeurtenissen gebaseerde geestige morele vertelling van de broers Joel en Ethan Coen over de nuchtere strijd van een hoogzwangere politiechef (Frances McDormand) die op het besneeuwde platteland van Minnesota sullige, maar bloedgevaarlijke criminelen met gezond verstand ontmaskert. In 10 theaters.

JAMES AND THE GIANT PEACH Verfilming van eerste kinderboek van Roald Dahl door Henry Selick combineert speelfilm met driedimensionale animatie en is een lust voor het oog. Na het overlijden van zijn ouders ontsnapt James aan zijn bevoogdende tantes en hun wrede behandeling door in een reusachtige perzik naar New York te vliegen. Surrealisme voor de kinderen in een vrij-associatief verhaal over mooie herinneringen en het belang van een gevarieerde vriendenkring als men verstoten is van liefhebbende familie. Amsterdam, Alhambra, Meervaart, The Movies; Rotterdam, Calypso en 't Venster; Den Haag, Babylon en Haags Filmhuis.

LAP ROUGE en KUTZOOI Twee zeer geestige zogenaamde documentaires van de filmacademiestudent Lodewijk Crijns verkennen in een crescendo van absurdisme de steeds vager wordende grens tussen fictie en reality. In Lap rouge geeft een cameraploeg een beeld van een excentrieke Nederlandse familie op het Franse platteland; in het groezelig zwart-witte Kutzooi worden drie nihilistische jongeren gevolgd op hun spijbelzwerftochten door de grote stad. Amsterdam, Kriterion 1.

DE NIEUWE MOEDER Gewaagd en toch uitgebalanceerd speelfilmdebuut van Paula van der Oest heeft de vorm van een 'road movie' door Nederland. Een Lets jongetje en zijn vader gaan op zoek naar diens voormalige correspondentievriendin en kijken, verbaasd, beleefd en bescheiden, naar de zegeningen van de welvaartsstaat, waar de homo sovieticus zich niet meer, maar zijn kinderen wel aan kunnen aanpassen. Amsterdam, Alfa en The Movies; Utrecht, Springhaver.

RICHARD III In de overweldigende film die Richard Loncraine en Ian McKellen maakten naar het historiestuk van Shakespeare is Richard III een dictator in jaren-dertigstijl en wordt de Rozenoorlog uitgevochten met tanks en mortieren. Temidden van spectaculaire decors speelt McKellen de mismaakte usurpator als een aarts-charmeur die zwelgt in bloeddorst en bittere spot. Groningen, Liga '68; Utrecht, Springhaver; Delft, Lumen; Leeuwarden, Filmhuis; Zwolle, Fraterhuis; Venray, Studio 2.

TRAINSPOTTING Het leven van een verslaafde is eerder wonderlijk dan verschrikkelijk, lijken regisseur Danny Boyle en scenarioschrijver John Hodge te willen zeggen in hun surrealistische bewerking van het Schotse cultboek van Irvine Welsh. Ewan McGregor (Shallow Grave) is een geestige junkie op weg naar verlossing temidden van visueel en muzikaal vuurwerk. In 24 steden.

L'UOMO DELLE STELLE In zijn liefderijke en terloops politiek-historisch exacte hommage aan de niet-professionele acteurs van het Italiaanse neorealisme laat Giuseppe Tornatore een oplichter (Sergio Castellitto) in 1953 over het Siciliaanse platteland reizen om arme sloebers wat geld af te troggelen voor een 'screentest'. Ze vertellen voor zijn lege camera over hun ellende, hun dromen en verlangens. Een warmbloedige, aan Fellini's La strada herinnerende film over cinema, honger en bedrog. Utrecht, Springhaver; Groningen, Camera 3.

EN VERDER Cyclo (Dordrecht), Dead Man (Amsterdam, Arnhem, Sittard), Jude (6 theaters), De jurk (Amsterdam, Gouda), Lang leve de koningin (14 theaters), Il postino (Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Nijmegen, Tilburg, Utrecht), Sense and Sensibility (Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Utrecht), Small Faces (Gouda, Schagen), Stealing Beauty (Delft, Middelburg, Tilburg, Wageningen), Toy Story (19 steden), Zusje (Breda, Goes).