Voor broeders en zusters

Squeeze, blad voor mannen, okt/nov 1996, ƒ 8,95 in de losse verkoop. Abonnement ƒ 37,50 (6 nrs.), tel. 0161-457901.

De Gay krant, 11 t/m 24 oktober, ƒ 4,95 in de losse verkoop. Abonnement ƒ 82,50. Inl. 06-0224222.

Expreszo, hèt magazine voor lesbische, homo-en biseksuele jongeren, sept/okt 1996, ƒ 8,95 in de losse verkoop. Abonnement ƒ 40,-. Inl. 020-6234596.

Wie is de meest begeerlijke Nederlandse man? Is dat André van Duin, Guus Meeuwis of Paul Witteman? In Squeeze, 'blad voor mannen', staat een oproep om deze brandende kwestie uit de wereld te helpen. Het tijdschrift is een zogenaamde gay-glossy. Tussen de talloze homobladen valt het op door het chique uiterlijk. Het is 'het Hilton onder de homobladen', volgens een ingezonden brievenschrijver. Op de voorkant prijkt onveranderlijk een mooie arrogante man, die je bijvoorbeeld schamper aankijkt vanonder zijn gitzwarte wenkbrauwen, of een merkwaardig uitgedost artistiek type.

Dit homoblad is ook voor hetero's de moeite waard, want het is minder oppervlakkig dan tijdschriften als Cosmopolitan en Man. Naast prijsvragen en adviezen tegen vet en droog haar (en kaalheid), staan er aardige interviews in. Frank Govers, Tim Immers en de Pet Shop Boys komen uitgebreid aan het woord. De eerste maakt het de interviewer moeilijk: “Popje, wat gaan we doen: direct de lits jumeaux in of wil je me eerst interviewen?”

Ook komt uitgebreid aan de orde hoe Bill Clinton de Amerikaanse homo's paait. Na vier jaar van loze beloften - van de gelijkberechtiging van 'gays' in het leger kwam weinig terecht - zou hij onder homo's toch nog populair zijn. Het is een keuze tussen twee kwaden: als de Republikeinen aan de macht komen, komt er helemaal niets van de homo-emancipatie. In Nederland ligt het allemaal wat minder moeilijk, maar uit het stuk 'Alle Marokkanen houden van vrouwen' blijkt dat dat niet voor iedereen geldt. Voor allochtone mannen is het vaak moeilijk uit te komen voor hun homoseksualiteit.

In de eens per twee weken verschijnende Gay krant is een vaste rubriek gewijd aan de vraag: 'Hoe zeg ik het mijn ouders.' In 'Out now!' vertelt iemand hoe het nieuws over zijn seksuele geaardheid door de familie werd opgenomen. Verder biedt de Gay krant, die in progressieve Amsterdamse homokringen voor betuttelend en provinciaals doorgaat, vooral veel degelijk nieuws. Binnenland, buitenland, media en kunst; alles is aanwezig en soms vergeet je tijdens het lezen bijna dat dit geen gewone krant is. Maar alle stukken hebben een link met homoseksualiteit.

Soms is die verbinding wat geforceerd. Naar aanleiding van de uitlatingen van bisschop Muskens in het VPRO-programma Veldpost - stelen en zwart werken zouden moeten mogen voor wie van de bijstand leeft - wordt beweerd dat het kan zorgen voor ruimte in de 'kerkelijke wetgeving', ook wat betreft homofilie. Het is precies wat Hanneke Groenteman, die onder het kopje 'Sisters' aan het woord komt, tegen heeft op het blad: “De beperkte invalshoek vind ik ontzettend vervelend. (...) Ik haat de Gay krant. Dat gedoe over wel of geen homo.” Ze vindt het wel belangrijk dat deze krant bestaat, als 'vakblad'. Maar de Gay krant is, evenals Squeeze, lezenswaardig voor iedereen omdat het een beeld geeft van de discriminatie van homo's overal ter wereld en je bijvoorbeeld op de hoogte houdt van de stand van zaken in het aids-onderzoek.

Vrij onleesbaar daarentegen is het nauw met het COC verbonden Expreszo, een jongerenblad voor homo's, lesbiennes en biseksuelen, al biedt het blad veel luchtige variatie: van een vraaggesprek met 'radicale potten anno nu' tot de rubriek 'Koken met Coert'. In het overzicht van het theaterseizoen is aandacht besteed aan het 'homogehalte' van de voorstellingen. Bij 'De zang van een koekoek', cabaret door Marjolein Touw, is dat bijvoorbeeld het feit dat zij doorgaat voor een 'goede vriendin van homo-heldin Karin Bloemen'. Het ergerlijkst aan het blad is de slordigheid ervan, met zinnen als: “Wordt de sporthal van Kleindorpingendam de gastheer voor de jaarlijkse barbieconventie, en kleedt een sinister groepje zich in futuristische klederdracht en vertrekt naar Tweegateneneenkerkhoven om de technische lay-out van Captain Kirk's phaserpistool te bespreken.”