Vancom vervoert 50 procent meer reizigers

Het Amerikaanse busbedrijf Vancom heeft in 1996 vergeleken met vorig jaar in Zuid-Limburg bijna 50 procent meer reizigers vervoerd. De nieuwkomer in het openbaar vervoer doet het daarmee aanzienlijk beter dan Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN) dat zich hevig zorgen maakt over het al maar teruglopend aantal passagiers, vorig jaar met 6 procent.

Volgens Vancom, dat geregeld de stemming onder de reizigers peilt, zijn de passagiers tevreden over de geboden service. Vancom begon in mei 1995 met streekvervoer in Zuid-Limburg. Het bedrijf was het eerste dat in het kader van een experiment met Europese aanbesteding van openbaar vervoer een concessie kreeg.

Het concept van zelfsturende chauffeursteams dat Vancom op het vervoersgebied heeft losgelaten is volgens de vervoerder een succes gebleken.

Het bedrijf biedt 30 procent meer dienstverlening bij gelijkblijvende kosten. Vancom verzorgt in samenwerking met Stadsbus Maastricht zes streekbuslijnen.

Uit de enquête blijkt dat de passagiers vooral te spreken zijn over de klantvriendelijkheid van de chauffeurs en het comfort van de bussen. Dat resulteerde in de hoge vervoerscijfers.

In juli lag het aantal passagiers 39 procent hoger dan in juli 1995. In augustus was zelfs sprake van een stijging met 58 procent.