Valkhof

In het stukje over de acties tegen de herbouw van het Valkhof in Nijmegen (19 oktober) schrijft u dat bij een referendum deze zomer onder duizend Nijmegenaren de meningen precies waren verdeeld: de helft is voor en de helft is tegen de herbouw. Dat is inderdaad wat het Nijmeegse gemeentebestuur ons wil doen geloven, maar het is gewoon een leugen.

In feite was 47 procent tegen, en in meerderheid fel tegen, 43 procent voor, en in meerderheid lauw voor. Als dit een verkiezingsuitslag was, zouden de heren politici de eersten zijn om te spreken van een 'eclatante overwinning', respectievelijk een 'verpletterende nederlaag'.

Dat referendums vaak een vorm van politiek boerenbedrog zijn, wisten we al lang. Met het manipuleren van de vraagstelling kan men al heel veel bereiken. En als het resultaat onwelgevallig is, dan leggen de heren politici het gewoon opzij. Maar de manier waarop B en W van Nijmegen dit deed is werkelijk al te doorzichtig.