Trouwreportage

Economiestudente Anneke Dewnarain (25) ontmoette haar echtgenoot Asook Nejal (27) op 19 maart 1995 bij haar moeder thuis in Amsterdam. Twee maanden later waren ze verloofd. Sindsdien stond hun leven in het teken van de bhia, zoals de Hindoestaanse bruiloft in Suriname wordt genoemd.

Het moest een traditionele bruiloft worden met offergaven en het onvermijdelijke bruidsprieel dat door haar broers zou worden getimmerd en door haar tantes met bloemen versierd. Het feest duurde vier dagen. Op 2 augustus 1996 trouwde het paar voor de wet in het stadhuis van Amsterdam-Zuid. Op donderdag 17 augustus bereidden Anneke's moeder, haar tantes en haar nichten het heilige voedsel persaad, een zoetigheid van meel en suiker, terwijl haar broers en ooms een inspectiebezoek brachten aan het huis van de bruidegom. Vrijdag vierden Anneke en Asook in twee afgehuurde zalen hun vrijgezellenparty. Anneke kreeg de speciaal in India gekochte sari omgehangen en Asook paste de vijf kilo zware bruidegomskroon maur. Pas op zaterdag, na drie feestdagen, voelde Anneke zich echt getrouwd. Bruid en bruidegom in het prieel dat met afbeeldingen van hindoeïstische goden en verse bloemen was versierd. De priester offerde het suikerwerk en de band speelde de Indiase filmhit Kitne hi salon se main.