Tegenvallers Philips in bijna alle segmenten

EINDHOVEN, 24 OKT. Philips moet voor een verklaring van het teleurstellende derde kwartaal de hand in eigen boezem steken, aldus president Cor Boonstra vanmorgen. “We zijn te optimistisch geweest. De schuld ligt niet bij de markt, de concurrentie, de prijserosie of de chips.”

Behalve in de consumentenprodukten, waar Philips verrassend een positief operationeel resultaat boekte, moest het concern overal tegenvallers verwerken. De groei van de omzet van het concern bedroeg in de eerste drie kwartalen van dit boekjaar een magere 6 procent, een halvering ten opzichte van vorig jaar.

“Als de groei vertraagt, neemt de prijsdruk toe,” zei financieel directeur Dudley Eustace vanmorgen. “Investeringen in machines en mensen kun je echter niet zo maar afbouwen. Dat is in essentie de verklaring voor het tegenvallende resultaat.”

In de divisie halfgeleiders was het resultaat “dramatisch”, aldus Eustace. In het derde kwartaal daalde het operationele resultaat in componenten en halfgeleiders tot 283 miljoen gulden. Tot september behaalde Philips in deze sector een operationeel resultaat van minder dan 1,2 miljard gulden in vergelijking met 1,7 miljard een jaar eerder. Eustace durft, ondanks enkele gunstig signalen, nog niet te rekenen op herstel voor de divisie halfgeleiders. “Het is te vroeg om een nieuwe trend te signaleren,” zei hij.

De sector consumentenprodukten (onder meer Grundig en de divisie Sound & Vision) behaalde in de afgelopen drie maanden een operationele winst van 82 miljoen gulden. Het verlies van deze sector over de eerste negen maanden is daardoor gedaald tot 10 miljoen gulden. Eustace waarschuwde echter ook hier voor optimisme: “In het Verre Oosten en Latijns-Amerika ging het uitstekend, maar in de VS en Europa hebben we het aardig moelijk gehad.”

De reorganisaties bij Grundig hebben nog niet geleid tot winstherstel. Sterker, in de eerste negen maanden zijn de verliezen bij de Duitse dochter toegenomen. Desondanks verloopt bij Grundig volgens Eustace alles volgens plan. Hij verwacht dat het verlies over heel 1996 lager zal zijn dan vorig jaar en dat Grundig in het laatste kwartaal van 1997 weer winst maakt. In de kort geleden opgestarte computeractviteiten in Azië en de mobiele telefonie heeft Philips nog steeds te maken met aanloopverliezen.

Een forse tegenvaller was er voor de lichtactiviteiten. In vergelijking met de eerste negen maanden van 1995 is het resultaat in deze sector gedaald met 82 miljoen gulden tot 653 miljoen. Een deel van de regorganisatielast van een miljard gulden die Philips zal nemen in het vierde kwartaal zal worden gebruikt voor een herstructurering van de produktsector 'licht'. Boonstra verwacht dat er in die sector banen verloren zullen gaan.

In software en diensten daalde het operationeel resultaat in de eerste drie kwartalen met 87 miljoen gulden tot 179 miljoen.