Stel (18) verdacht van dubbele moord

EDE, 24 OKT. De politie van Ede heeft een achttienjarige vrouw uit de Over-Betuwe en een achttienjarige man uit Wageningen aangehouden op verdenking van de moord op een echtpaar uit Bennekom. Het echtpaar werd op dinsdag 17 september levenloos aangetroffen bij de eigen villa in het Moftbos. Man en vrouw, 47 en 44 jaar, waren met grof geweld om het leven gebracht. De politie er van uit dat de moorden al op zondag 15 september waren gepleegd.

De twee verdachten hebben een relatie. Naar verluidt is de vrouw een dochter van het mannelijk slachtoffer uit een eerder huwelijk. De politie van Ede wil dit gegeven “uit het oogpunt van privacy van de verdachte” bevestigen noch ontkennen, aldus een woordvoerder. Het is nog niet duidelijk in welke mate beide verdachten bij de moord betrokken zijn geweest of wat hun motief was. In de woningen van beide verdachten is huiszoeking verricht.

Het rechercheteam van 28 rechercheurs dat zich met de zaak bezighoudt heeft zich vanaf het begin gericht op de zakelijke en persoonlijke contacten die het echtpaar onderhield. Roofmoord werd uitgesloten omdat in de villa niets ontbrak. De man had een reclamebureau, waar ook zijn vrouw werkzaam was. In de loop van het onderzoek werden tientallen mensen ondervraagd, waarbij gaandeweg de vrouw uit de Over-Betuwe en haar vriend in beeld kwamen. Zij wordt vastgehouden op het politiebureau in Ede, hij op het bureau in Arnhem.

De dubbele moord heeft tot veel beroering in de regio geleid. De twee kinderen van het echtpaar, drie en een jaar oud, zaten sinds zondag onverzorgd in hun eigen slaapkamers. De man werd buiten het huis aangetroffen, de vrouw binnen. Enkele weken na de moord werden in de bossen van Bennekom twee bijlen gevonden, die mogelijk met de zaak verband houden. Deze worden nog onderzocht in het gerechtelijk laboratorium te Rijswijk.

De beroering in de regio had ook ermee te maken dat het de derde brute moord in twee jaar tijd is. Op 9 september 1994 werd in de bossen van Bennekom het lichaam gevonden van een Zuidafrikaanse vrouw, wier hoofd en handen waren afgehakt. Een jaar later, op 29 november 1995, werd een inwoner van Ede, waartoe Bennekom behoort, met een machinegeweer vermoord. Beide moorden bleven onopgelost. Juist op de dag van de moord op het Bennekomse echtpaar werd het rechercheteam ontbonden dat zich had beziggehouden met de moord op de Edenaar.