Soloplaat Karen Carpenter alsnog uit

Karen Carpenter, A&M 540 588-2.

AMSTERDAM, 24 OKT. Richard Carpenter, de overgebleven helft van het voormalige zangduo de Carpenters, heeft toestemming gegeven voor het uitbrengen van een al in 1979 opgenomen solo-plaat van zijn zuster Karen. Zeventien jaar lang heeft hij zich daartegen verzet, met het argument dat ook Karen, die in 1983 aan anorexia overleed, niet zou hebben gewild dat de opnamen naar buiten zouden komen. De cd, waarover al die jaren uiterst geheimzinnig werd gedaan, is onlangs verschenen.

Het solo-project ontstond eind jaren zeventig, toen in het succes van The Carpenters - na hits als Close to you en On top of the world - enigszins de klad kwam en Richard zichzelf een sabbatical year had gegeven. Zodra hij hoorde wat zijn zus van plan was, reageerde hij uiterst gereserveerd. “Als er dan maar geen disco op komt,” zou hij hebben gezegd, verwijzend naar het genre dat dank zij onder meer Donna Summer op dat moment hogere verkoopcijfers boekte dan hij.

Karen Carpenter, die tot dusver gewend was geweest alle beslissingen over het duo aan haar oudere broer over te laten, wendde zich nu tot Phil Ramone, die als producer van Billy Joel en Paul Simon blijk had gegeven van een scherp oor voor een commerciële klank zonder banaal te worden. Samen kozen ze repertoire van divers allooi. De opnamen werden gemaakt in het voor- en najaar van 1979, begeleid door de vaste groep van Billy Joel.

Maar toen de plaat in januari 1980 klaar was, trokken Herb Alpert en Jerry Moss van de platenmaatschappij A&M hun wenkbrauwen op. “Er gingen bij mij geen belletjes rinkelen zoals bij The Carpenters altijd was gebeurd,” zei Alpert kortgeleden tegen The Observer. En ook Richard Carpenter was er niet gelukkig mee. In een recente BBC-documentaire over de Carpenters verstijfde hij toen het onderwerp ter sprake kwam. Zijn commentaar bleef beperkt tot de mededeling dat Karen zelf op 5 mei 1980 had besloten de plaat niet uit te brengen. Veel ooggetuigen zeggen echter dat ze daartoe werd gedwongen door de ijzige reacties in haar omgeving.

Nu de plaat na aanhoudende druk van Carpenters-fans alsnog postuum is verschenen, laat zich nauwelijks meer begrijpen waarom er destijds zo moeilijk over werd gedaan. Karen Carpenter is niet uitzonderlijk commercieel, maar ook niet extreem afwijkend en ruig. Hoewel het ritme iets geprononceerder is en de zangstem veel vrijer op en neer gaat - inclusief kleine kreuntjes - duiken ook regelmatig veelgelaagde zangharmonieën op en donzen orkestraties volgens het Carpenters-procédé. En pas nu is gebleken dat Karen haar solo-plaat “with all my heart” had willen opdragen aan haar broer.