Scherpe daling winst derde kwartaal; Philips versnelt sanering concern

EINDHOVEN, 24 OKT. Philips trekt dit kwartaal na een dramatische winstval 1 miljard gulden extra uit voor reorganisaties waarbij een nog onbekend aantal banen zal verdwijnen, vooral in West-Europa. Dat maakte president Cor Boonstra vanmorgen bekend.

Volgens Boonstra en financieel bestuurder Dudley Eustace, die sterk teruggelopen resultaten over het derde kwartaal bekendmaakten, heeft Philips vorig jaar zijn groeipotentieel overschat. Dit dwingt tot versnelde herstructurering.

Boonstra, sinds 1 oktober eerste man bij Philips, noemde het afgelopen kwartaal “zeer, zeer teleurstellend”. Vorige week waarschuwde het concern al voor tegenvallers en kondigde het herstructurering van het hoofdkantoor in Eindhoven aan. “Vis begint te rotten bij de kop”, verklaarde Eustace vanmorgen.

Over het derde kwartaal 1996, afgesloten op 30 september, boekte het concern een nettowinst van slechts 123 miljoen gulden, nog geen kwart van de 539 miljoen gulden die een jaar eerder werd verdiend. Eustace schreef de winstval toe aan prijsdruk en stagnerende afzet in alle sectoren waarin Philips actief is, vooral in de fabricage van chips en andere elektronica-onderdelen.

De omzet steeg de afgelopen drie maanden met 4 procent tot 16 miljard gulden. Na negen maanden bedraagt Philips' nettowinst 359 miljoen gulden, anderhalf miljard minder dan een jaar eerder.

Die dramatische daling is voor een groot deel toe te schrijven aan een deze zomer getroffen voorziening voor sanering van de noodlijdende divisie Sound & Vision, waar 6.000 arbeidsplaatsen vervallen.

Boonstra, die vanochtend tegen het Philips-gebruik in op de toelichting van de kwartaalcijfers verscheen, nam de gelegenheid te baat om nadrukkelijk zijn visitekaartje af te geven.

Hij verklaarde het management van Philips eerst stevig onder handen te nemen en betere prestaties te zullen leveren, voordat hij een strategische visie voor het concern presenteert. “Als je dak lekt, dan repareer je het voordat je een nieuwe keuken koopt.”

Boonstra kondigde aan vanaf volgend jaar enkele scherpe financiële doelstellingen te zullen hanteren. Zo zal Philips' bedrijfsresultaat de komende jaren met telkens minimaal 10 procent moeten toenemen, zal het resultaat als percentage van het bedrijfskapitaal op of boven de 24 procent moeten uitkomen (nu 8,4) en dient de kasstroom (winst plus afschrijvingen) ten minste een miljard gulden te bedragen.

De nieuwe Philips-president noemde Philips een “ruwe diamant”, waarvan hij de waarde wil ontsluiten. Daartoe dienen de huidige problemen agressiever te worden aangepakt. Die ziet Boonstra overigens minder in stagnerende markten en sterke concurrenten dan in “de kleilagen, het verstarringsaspect” binnen de onderneming.