President van Zaïre viert luxe 'vakantie'

LAUSANNE, 24 OKT. De bezorgdheid over de gezondheid van de Zaïrese president, Mobutu Sese Seko, neemt toe, nu de strijd in het oosten van Zaïre zich uitbreidt. De 66-jarige, zieke president, die bekend staat als een van de rijkste mannen ter wereld, wordt omringd met geheimhouding en stille bewaking, twee Zwitserse specialiteiten. Hij wordt al twee maanden lang behandeld tegen kanker in het rustige, Zwitserse oord Lausanne, waar zijn bewegingen een nauwgezet bewaakt geheim zijn.

Terwijl bijna een kwart miljoen Rwandese en Burundese vluchtelingen op de vlucht is voor de gevechten tussen Zaïrese troepen en Tutsi-guerrillastrijders in de Oost-Zaïrese provincie Zuid-Kivu, heeft de lange afwezigheid van president Mobutu vrees gewekt voor wat er zal gebeuren met zijn grote, anarchistische land, indien hij sterft.

Sinds hij op 22 augustus in het academisch ziekenhuis van Lausanne werd geopereerd wegens prostaatkanker, is president Mobutu met zijn entourage van meer dan twintig medewerkers en lijfwachten ondergedoken in het Beau-Rivage Palace, een van de exclusiefste hotels ter wereld. Als een mini-regering in ballingschap heeft president Mobutu een Zaïrese telefoniste geïnstalleerd in het glamoureuze, neo-Barokke hotel. Gevraagd naar zijn telefoongesprekken, antwoordt een receptionist: “Wij behandelen hun telefoongesprekken niet. Zij hebben hun eigen telefonist. Een Zaïrees.” Het hotelpersoneel zegt dat het president Mobutu zelden ziet, maar dat zijn aanwezigheid overal voelbaar is in het Beau-Rivage, dat is gebouwd in 1861 en waar de Franse couturier Coco Chanel en de Engelse dichter Somerset Maugham hun vakanties doorbrachten.

Een correspondent trof de Zaïrese lijfwachten van Mobutu gisteren aan terwijl zij met mobiele telefoons in hun handen door de gangen liepen. De president en zijn team - die door het hotelpersoneel “de delegatie” worden genoemd - hebben aan elkaar grenzende suites in gebruik genomen op de bovenste verdieping. De prijzen daarvan lopen op tot 1.500 Zwitserse franken (ongeveer 1.100 gulden) per nacht.

Zaïrese veiligheidsagenten zeggen dat de president op vakantie is in het nabijgelegen vakantieoord Interlaken in de bergen. Als president Mobutu, die bijna twee meter lang is, zich buiten waagt, laat hij zich volgens ooggetuigen omringen door twintig gewapende lijfwachten. Hij zou herkenbaar zijn aan zijn bontmuts van luipaardenvel. Er gaan geruchten dat hij een enkele keer wordt waargenomen in luxe restaurants in Lausanne en in het ziekenhuis. Op vragen over de gezondheidstoestand van president Mobutu antwoordt het ziekenhuispersoneel: “Geen commentaar. Dit is geheim.” (Reuter)