Potappel steekt niks op van Van Gaal

AMSTERDAM, 24 OKT. Louis van Gaal had de circa duizend collega-trainers nog zo gewaarschuwd. “U hebt een eigen identiteit. Als u mij kopieert, bent u niet meer uzelf en daar prikken de spelers doorheen.” Toch konden veel vakgenoten het niet laten gisterochtend op de demonstratietraining van Ajax spelpatronen in het kladblok over te nemen en de ene aantekening na de andere te maken.

De coach die bij Ajax aan zijn zesde en laatste seizoen bezig is, toonde hoe een training er een dag voor een wedstrijd uitziet. Niet zoals gebruikelijk op een bijveld van de Arena, maar op het nabijgelegen sportpark De Toekomst. Voordat de bus met vijftien spelers en de trainersstaf arriveerde, maakte directeur opleidingen Co Adriaanse duidelijk dat die verandering van locatie één dag voor een wedstrijd “een moeilijke stap” is voor de spelers. Een kwestie van bijgeloof, hield hij de trainers uit het hele land voor.

Het veld lag er in de stralende zon fris bij. In de Arena zouden ze er jaloers op kunnen zijn. Maar de goede conditie van de mat was schijn, wilde Van Gaal zijn collega's na afloop van de training doen geloven. Het was te nat, ballen gleden door en de kans op liesblessures was volgens hem groot.

Terwijl de spelers rek- en strekoefeningen deden, vertelde de coach dat zijn jongens zojuist een vrije dag hadden genoten. “Want ze moeten los komen van de situatie, zeker nu.” Daarmee doelde hij op de vele tegenvallende resultaten van de laatste tijd. Maar de spelers dienen een dag voor een wedstrijd alweer los te komen van huiselijke beslommeringen, maakte Van Gaal duidelijk. Dus gaat de ploeg daags voor de wedstrijd in trainingskamp.

Eén keer klapten de duizend trainers. Niet voor de aanwijzingen van Van Gaal, die tijdens '7 tegen 6' het partijtje een paar keer stillegt om de spelsituatie te analyseren, maar voor Dani, die een voorzet in één keer met zijn linkervoet in het net knalt. “Je ziet korte passes, terugpassing, het is schitterend”, aldus een trainer van een Noordhollandse amateurclub, voorzien van kladblok met getekende spelsituaties.

Een handvol Zeeuwse oefenmeesters mist de 'beleving' bij Ajax. “En omdat er geen beleving is, gaat het mis met de passing”, zegt coach P. Potappel van vierdeklasser Brouwershaven. Van Gaal zag het anders: “De wil is aanwezig, maar de coördinatie is er nog niet omdat je met wisselende spelers optreedt.” Een demonstratietraining bij Willem II maakte vorig jaar meer indruk op de Zeeuwen. Potappel liet zijn opschrijfboekje thuis. “Ik zie het nut er niet van in hier iets op te schrijven. Hebben jullie iets nieuws gezien”, vraagt hij aan de collega's van WHS, Smerdiek en WIK. “In De Voetbaltrainer kom je dezelfde oefenstof tegen.”