Philips brengt veel beroering op beurs teweeg

AMSTERDAM, 24 OKT. De bekendmaking van het veel lager kwartaalresultaat door Philips - 123 miljoen tegen 539 miljoen in het derde kwartaal van 1995 - heeft de markt flink beroerd. Aanvankelijk zakte de beursgraadmeter AEX vanochtend met 3,35 punten tot een laagste punt van 580,22.

AMSTERDAM Ook de koers van Philips was sterk in beweging. Direct na opening daalde het aandeel met 3,60 gulden tot 53 gulden. In de loop van de ochtend krabbelde Philips toch weer op tot 58,20, hetgeen 1,60 gulden hoger was dan de slotkoers van gisteren. Ook de AEX herstelde zich. Tot 0,59 punt boven het slotniveau van gisteren op 584,16 punten.

Philips trok toch nog wat kopers na de woorden van Boonstra die te kennen gaf de zaak rigoreus te willen aanpakken. Daarbij zei hij zich vooral te gaan richten op het management van het concern. Philips' dochter (voor 75 procent) PolyGram herstelde ook enigszins van de klap van gisteren. De koers trok 1,20 gulden aan tot 80,70 rond het middaguurt. Gisterebn verloor PolyGram maar liefst 5,40 gulden.

“Je proeft onzekerheid in de markt”, aldus een handelaar. Hij verwees ook naar de uitlatingen van Otmar Issing, een bestuurslid van de Bundesbank, die gisteren te kennen had gegeven geen ruimte te zien voor een verdere verlaging van de rente in Duitsland. Op de obligatiemarkt zagen beleggers de koersen ook gemiddeld twee dubbeltjes afbrokkelen. Ook de dollar bewoog zich niet en stond daarmee lager dan aan het begin van deze week.

In deze markt waren kwaliteitsaandelen gezocht. Heineken kon bijvoorbeeld 5,60 gulden aantrekken tot 317,50. De producent van kopieerapparatuur Océ-van der Grinten klom 4,50 aan tot 184,50. Randstad wist 3,40 te incasseren op 140,40.

Op de lokale markt reageerde de koers van automatiseerder Baan positief op de verdrievoudiging van de derde-kwartaalwinst tot 15,8 miljoen. De koers van het aandeel wipte 1,60 omhoog tot 65,70. De bekendmaking dat Getronics (leverancier van computers en telecomapparatuur) zijn belang in Batenburg heeft verkocht, stwude de koers van het Rotterdamse installatiebedrijf met 8,10 gulden op tot 214,60.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten vrijwel onveranderd geopend. De dollar noteerde 1,7060 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,7055 gisteren.

NEW YORK Koopjesjagers konden gisteren niet voorkomen dat de Dow Jones opnieuw in de min eindigde. Uiteindelijk sloot de index 25,32 punten lager op 6036,48. Het vermoeden is dat veel beleggers op de effectenbeurs in New York een correctie van de koersen voor de presidentsverkiezingen op 5 november voor willen zijn. Er werd druk gehandeld. Zo'n 442 miljoen aandelen verwisselden van eigenaar. Er waren twaalf keer zoveel dalers als stijgers.

De technologiefondsen deelden in meerderheid in de malaise. Het telecomconcern AT&T moest de benoeming van de relatief onbekende John Walter als opvolger van topman Robert Allen bezuren. Verder moest de vliegtuigfabrikant Boeing en het chemieconcern DuPont een veer laten. Ook Caterpillar, Procter&Gamble en J.P. Morgan zat het tegen. TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot voor de vierde achtereenvolgende dag lager. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 78,66 punten (bijna 0,4 procent) tot 21.003,49. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van 240 miljoen aandelen.