Paspoortmisère (2)

De paspoortmisère die dit land en zijn burgers blijft achtervolgen is een drieluik van bestuurlijke, technische en historische bijziendheid.

We beleven thans een periode waarin iets wat technisch ingewikkeld en onbegrijpelijk genoeg is door vrijwel iedereen als onaantastbaar juist wordt gezien. Als een chimpansee met het (elektronisch) chippasje van de hoogleraar voor de deur van het instituut staat, dan zal hij worden binnengelaten en de eigenaar van het pasje blijft netjes buiten. Wie dan beweert dat er een fout gemaakt wordt, krijgt te horen dat zo'n pasje en de machine waar het ingestoken moet worden niet in de fout kunnen gaan. Ook al zien allen dat de professor er die dag wel erg raar uitziet.

Geen paspoortvervalser maakt een paspoort na. Hij verandert het. Net zoals dat bij gestolen auto's gebeurt. Het werk van paspoortvervalsers zou heel wat moeilijker worden als de foto niet op een bladzijde werd vastgeplakt (middeleeuwse techniek van het lakzegel), maar als elke pagina onder gebruikmaking van werkelijk onuitwisbare, zich met het papier verbindende inkt bedrukt zou worden met een gedigitaliseerde foto.

Ongetwijfeld komt er echter een veel ingewikkelder oplossing, die ook niet zal verhinderen dat de gechipte chimpansee als professor de deur kan openen. En dan vertrekt de volgende staatssecretaris.

    • R. Hamburger Dordrecht