Parlement Polen neemt soepeler abortuswet aan

WARSCHAU, 24 OKT. Het Poolse parlement heeft veto verworpen van de Poolse senaat op een abortuswet, die de zeer strenge regelingen op dit gebied versoepeld. President Kwasniewski heeft al gezegd de wet te zullen ondertekenen.

Het eerder door de Senaat uitgesproken veto, de laatste beroepsmogelijkheid in de procedure, werd verworpen met 228 tegen 195 stemmen. De grootste regeringspartij, de linkse Alliantie van Democratisch Links (SLD), en enkele leden van de oppositie, steunen de hervorming. De Boerenpartij, die met de SLD in de regering zit, en de rechtse oppositie stemden tegen.

Volgens de nieuwe wet mag een vrouw haar zwangerschap tot de twaalfde week beëindigen als ze financiële of persoonlijke problemen heeft. Wel moet ze hierover eerst advies inwinnen. Voorts komen er seksuele voorlichting op school en goedkopere voorberhoedsmiddelen.

Tot dusver mocht abortus alleen als de zwangerschap de gezondheid of het leven van de vrouw bedreigde, het gevolg was van verkrachting of incest, of wanneer de foetus ernstig beschadigd was. In andere gevallen werd abortus met twee jaar gevangenis bestraft. Deze wet was in 1993 door een pro-katholieke regering aangenomen.

De Rooms-Katholieke kerk, die zeer invloedrijk is in Polen, en het vakverbond Solidariteit hebben zich fel verzet tegen de voorgenomen versoepeling van de abortusregelingen. Afgelopen woensdag hielden 30.000 tegenstanders van zwangerschapsonderbreking een protestmars in Warschau. Ook de uit Polen afkomstige Paus Johannes Paulus heeft zich fel verzet tegen de liberalisering. (AFP, Reuter)