Palestijns gebied weer afgesloten

TEL AVIV, 24 OKT. Israel heeft vannacht uit vrees voor terroristische aanslagen de Palestijnse gebieden opnieuw voor onbepaalde tijd volledig afgegrendeld. Bronnen bij de Israelische veiligheidspolitie zeggen te weten dat de Islamitische Jihad zelfmoordaanslagen in Israel heeft gepland ter herdenking van de eerste verjaardag van de moord op Fathi Shkaki, de leider van deze moslim-extremistische organisatie in Malta.

Israel heeft nooit de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op zich genomen, maar de Islamitische Jihad is er van overtuigd dat de Mossad, de Israelische inlichtingendienst voor het buitenland, achter de moord zit.

Sjeik Ramadan Abdullah Shallah, die Fathi Shkaki aan het hoofd van de Islamitische Jihad opvolgde, heeft vanuit de Syrische hoofdstad, Damascus, wraak voor de moord op zijn voorganger aangekondigd. Volgens Yigal Presser, de adviseur ter bestrijding van terrorisme van premier Netanyahu, werken de Israelische en Palestijnse veiligheidsdiensten nauw samen om nieuwe zelfmoordaanslagen in de grote steden van Israel te voorkomen.

De Palestijnse politie heeft in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever uit voorzorg arrestaties verricht onder leden van de Islamitische Jihad. De Israelische veiligheidsdiensten zijn reeds enkele dagen in staat van paraatheid en verloven voor politieagenten zijn ingetrokken.

Via de media wordt de Israelische bevolking reeds enkele dagen opgeroepen tot uiterste oplettendheid en met nadruk verzocht onmiddellijk melding te maken van verdachte voorwerpen. Sedert gisterochtend wordt het verkeer rond Tel Aviv zeer ernstig vertraagd door scherpe veiligheidscontroles van auto's bij wegversperringen. Als gevolg van deze veiligheidsmaatregel ontstaan er kilometers lange files.

De politie heeft de automobilisten gevraagd begrip te hebben voor het ongemak en tijdverlies. Politieagenten hebben vanmorgen in de nabijheid van Tel Aviv geschoten op Arabieren die bij een wegcontrole uit hun auto vluchtten. Een van de Arabieren is met schotwonden in een ziekenhuis opgenomen.

    • Salomon Bouman