Ondanks bestand gevechten Koerden

ANKARA, 24 OKT. In Noord-Irak hadden vanmorgen ondanks een officieel staakt-het-vuren tussen de twee rivaliserende Koerdische partijen nog sporadisch gevechten plaats. Strijders van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Jalal Talabani voerden beschietingen uit op troepen van de Koerdische Democratische Partij (KDP) van Mezut Barzani rondom het dorpje Degala, op enkele tientallen kilometers afstand van de hoofstad Arbil.

Het bestand tussen de KDP en de PUK ging vannacht in, ruim 24 uur nadat de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Robert Pelletreau, zijn vredesbesprekingen met de twee Koerdische leiders in Turkije afsloot. Voorafgaande aan het staakt-het-vuren heroverde de PUK gisteren de strategische stad Koysancak, op de weg van Arbil naar Suleymania, op de KDP, evenals het noordelijke geleden Ranya. “Elk gebied dat de PUK nu nog kan terugwinnen”, aldus een KDP-vertegenwoordiger gisteren in Arbil, “op een moment dat het bestand nog niet is ingegaan, wordt door hen als een bonus gezien”.

Volgens de KDP mengde Iran zich gisteren aan de zijde van de PUK opnieuw op grote schaal in de gevechten in Noord-Irak. “Duizenden Iraanse troepen voorzien van zware wapens zijn de grens overgetrokken”, aldus een verklaring van de KDP. Wil het staakt-het-vuren standhouden, aldus de KDP, dan moet Iran zijn interventies in Iraaks-Koerdistan staken en zijn troepen en wapens uit het gebied halen.

De rivaliserende Koerdische groeperen zijn in de afgelopen drie jaren van interne strijd verscheidene malen een bestand overeengekomen, dat stelselmatig werd geschonden. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Pelletreau, keert begin volgende week naar Turkije terug om de besprekingen met delegaties van de KDP en PUK voort te zetten. Daarbij zijn ook Turkije en Groot-Brittannië vertegenwoordigd. Naar verwachting wordt dan gesproken over de demillitarisering van Arbil, de verdeling van de douanegelden, die nu de zakken van de KDP verdwijnen, en de vorming van een nieuwe regionaal bestuur. Turkije dringt er op aan dat hierin ook een prominente plaats wordt ingeruimd voor de Turkmenen, de tweede grootste etnische groepering in Noord-Irak.

De interne strijd in Noord-Irak escaleerde op 31 augstus, nadat de KDP de hulp van het Iraakse leger inriep in de strijd tegen de PUK. Iraakse troepen heroverden samen met de KDP de hoofdstad Arbil op de PUK.