MODELDAGEN

Nationale Modelbouwdagen 1996, Statenhal van het Nederlands Congresgebouw te Den Haag, za 26 en zo 26 okt, 10-17u. Toegangsprijzen: ƒ 8,50 volwassenen ƒ 5,00 kinderen en 65+. Inl.: Family & Business Events 070-4261260.

'Kijken, doen en vragen' is het motto voor de Nationale Modelbouwdagen 1996, die komend weekeinde in het Nederlands Congresgebouw te Den Haag worden gehouden. Alle modellen op het gebied van vervoer zijn te bewonderen: treinen, boten, auto's, vrachtwagens, vliegtuigen, koetsen, rijtuigen, kruiwagens en militaire voertuigen, zoals plastic schaalmodellen van US-toestellen die zijn gebruikt in de luchtoorlog boven Vietnam. Een enkele standhouder zal poppenhuismeubelen en bouwtekeningen tonen. De bezoekers worden ook getrakteerd op demonstraties met shows van helikopters en trucks. Bovendien krijgt het publiek de gelegenheid om zelf met radiografisch bestuurbare bootjes te varen. Deze scheepsmodellen variëren van duikboten tot driemastklippers.

Het initiatief tot de Nationale Modelbouwdagen is afkomstig van het bedrijf Family & Business Events. “De directeur heeft als hobby treinmodellen,” verklaart de woordvoerster. “Tja, zo gaat dat.” Vorig jaar organiseerde het bedrijf al op kleine schaal in Schiedam een beurs voor liefhebbers van treinmodellen. Toen een onderzoekje uitwees dat de modelbouw na jaren van stagnatie een behoorlijke opleving kent, is besloten tot een grootschaliger opzet. De aanvankelijk geplande locatie in het Feyenoord-stadion bleek niet haalbaar vanwege de voetbalcompetitie en mogelijk slecht weer. Het is de bedoeling om de Nationale Modelbouwdagen tot een jaarlijks terugkerende happening te laten uitgroeien. (FvB)