Mladic uit leger met 'vervroegd pensioen'

BELGRADO, 24 OKT. De Bosnisch Servische generaal Ratko Mladic is volgens het Joegoslavische tijdschrift Nedeljni Telegraf met vervroegd pensioen gestuurd door de Bosnisch Servische leiding. Samen met Mladic zouden 80 andere militairen uit de leiding van het leger van de Servische Republiek “met pensioen” zijn gegaan. Mladic was opperbevelhebber van het leger.

Volgens Nedeljni Telegraf is de beslissing genomen door Biljana Plavsic, de president van de Servische Republiek, in overleg met de regering van Joegoslavië (Servië en Montenegro). Volgens Plavsic moet het leger zich ondergeschikt maken aan de civiele autoriteiten.

Het atikel in Nedeljni Telegraf valt samen met een artikel in het tijdschrift Srpska Vorja (Servisch leger) van het Bosnisch Servische leger, waarin de leiding van de Servische republiek wordt beschuldigd het militaire apparaat te hebben verzwakt en ondergeschikt aan de regerende nationalistische partij SDS te hebben gemaakt. Volgens het leger heeft de partij de militairen gebruikt om de verkiezingen van 14 september te winnen. Daarna heeft de SDS het leger laten vallen. De dag van de verkiezingen zou het Servische parlement hebben ingestemd met een wet die het leger civiele bezittingen ontneemt.

Mladic is door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië aangeklaagd wegens genocide. Hij bevindt zich in een bunker in het militaire hoofdkwartier in Han Pijesak. In juli vaardigde het tribunaal een internationaal arrestatiebevel uit tegen Mladic, wat VN-lidstaten verplicht hem aan te houden wanneer hij zich op hun grondgebied begeeft.

Het Kroatische blad Globus schrijft deze week dat de Bosnische Kroatische generaal Ivica Rajic zich ophoudt in Split, op Kroatisch grondgebied. Rajic is door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden aangeklaagd voor de moord op 16 Bosnische moslims in Stupni Do in 1993. Rajic zou in Split gelogeerd hebben in een hotel van het Kroatische ministerie van defensie.

Kroatië ontkent steeds dat het land oorlogsmisdadigers vrijuit laat gaan. De Bosnische kroaten die door het tribunaal zijn aangeklaagd, bevinden zich volgens het land allen in Bosnië. (AFP, Reuter)