Koers Philips

De koers van de aandelen Philips reageerde vanochtend als een jojo op de snelle opeenvolging van cijfers en stemmingen uit Eindhoven, waar topman C. Boonstra zelf aanwezig bleek te zijn om de “uiterst teleurstellende” resultaten over het derde kwartaal toe te lichten. “Wat is er gebeurd?”, riep een beleggingsanalist vanochtend toen hij de eerste cijfers over zijn Reutersscherm zag vliegen.

De flitsen van letters en cijfers lichtten rood op. De netto winst was 80 procent gedaald tot 123 miljoen gulden. De cijfers kwamen om 9.15 uur, de effectenbeurs opende om 9 De koers zakte 3,60 gulden naar 53 gulden, een daling van meer dan 6 procent, nadat gisteren ook al 4 procent van de koers verdwenen was. Gisteren kreeg Philips al een opdonder toen dochter Polygram een reorganisatie bekendmaakte en zijn winstverwachtingen naar beneden bijstelde. Na een wispelturig halfuurtje waarin de koers eerst herstelde, toen weer terug viel en toen weer leek te herstellen kreeg euforie de overhand. De koers spoot met guldens omhoog naar 58,10 gulden rond het middaguur. Het Boonstra-effect?